Hoppa till innehållet

EU-valet

Debatt: KD och L ger inte en krona för att skydda dina barn

Ebba Busch (KD) och Johan Pehrson (L) tillsammans med försvarsminister Pål Johnson (M) på en pressträff.

Ebba Busch (KD) och Johan Pehrson (L) tillsammans med försvarsminister Pål Johnson (M) på en pressträff.

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Dagens ETC

Att de vill införa lagar som redan finns eller är omöjliga att genomföra är inte det mest häpnadsväckande med utspelen från KD och L, skriver EU-kandidaterna Abir Al-Sahlani (C) och Svante Linusson (C).

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

I sina valtal vill KD och L rädda barnen från skärmarna. Men när Tidöregeringen fördelar statens pengar får myndigheterna som ska driva igenom EU-lagarna som redan finns på området inte en krona. Dessutom kräver förslagen från Ebba Busch och Johan Pehrson att dina barn blir registrerade som kunder hos de digitala jättarna innan de ens blivit pottränade.

Att kräva att de stora digitala plattformarna ska ta ett större ansvar för barns välmående är en fråga som L och KD vill göra till en EU-fråga. Liberalerna lanserade förslag om skärmförbud i mars och häromveckan hoppade Kristdemokraterna på tåget och krävde att EU agerade för att förhindra att ”barns hjärnor blir potatismos och att ögonen blir fyrkantiga”.

Centerpartiet delar åsikten att plattformar måste ta ansvar för att skydda våra barn. Problemet är bara att dessa två Tidöpartier ber om att EU ska lägga fram förslag som redan finns, och att det mest effektiva sättet att lösa problemet är att låta föräldrar uppfostra sina barn utan överstatliga pekpinnar.

I Kristdemokraternas utspel ställs kravet att sociala plattformar som Facebook, Instagram och Tiktok måste dela med sig av ”information med myndigheter och forskare om hur deras algoritmer fungerar”. De kräver också att dessa inte blir beroendeframkallande och att ålderskontroller ”måste fungera”. 

Det låter ju bra och antagligen är det många personer som håller med. Men det är ett tomt slag i luften. Nästan allt som föreslås är nämligen redan är inskrivet i lag och är saker de digitala plattformarna redan måste göra. 

KD:s ledamöter i Europaparlamentet har själva röstat igenom lagen Digital Services Act (DSA), på svenska ”förordningen om digitala tjänster”. Den trädde i kraft i februari och tvingar redan plattformarna att bland annat redovisa öppet och transparent hur just algoritmerna fungerar. Stora delar av förordningen innebär också stora krav på plattformarna att barn ska skyddas när de använder tjänsterna. Exempelvis får de inte skräddarsy reklam mot barn baserat på deras intressen. En åldersverifieringsmekanism måste också finnas på plattformen. Kristdemokraterna går alltså till val på att införa lagar som antogs flera år sedan.

Liberalerna går steget längre med ett skärmförbud för barn nattetid för sociala medier, streamingtjänster och spel. Hur det ska genomföras är högst oklart och det enda land i världen som har infört en digital registrering av små barn är Kina. Där får barn max använda skärmar tre timmar per vecka. Att Liberalerna vill registrera dina barn likt i Kina låter osannolikt, men Johan Pehrson har överraskat förr i sina åsiktsbyten. 

För Centerpartiets del menar vi att skärmförbud är mycket svårt att genomföra utan att göra kraftiga inskränkningar i människors fri- och rättigheter. Att våra barn registreras hos de sociala plattformsjättarna samtidigt som de börjar i förskolan känns inte som en lockande framtid.

Att de vill införa lagar som redan finns eller är omöjliga att genomföra, är dock inte det mest häpnadsväckande med utspelen från KD och L. Det är att de inte gör något för att få lagarna som redan finns att fungera.

Barnen är bara värda Ebba Buschs och Johan Pehrsons ord – men inte regeringens pengar.


Flera av de myndigheter som är ansvariga för att implementera förordningen DSA har inte fått de ökningar i sina budgetanslag som krävs för att kunna implementera lagen. Regeringen ger bara de ansvariga myndigheterna – Konsumentverket, Mediemyndigheten och Post- och telestyrelsen – det som krävs för att för att täcka inflationen. 

Så snacka går, men att betala går inte. Barnen är bara värda Ebba Buschs och Johan Pehrsons ord – men inte regeringens pengar.

Ämnen i artikeln