Opinion
Debatt: Journalister måste ställa relevanta frågor
Dagens ETC
Det är skrämmande att se journalister inom public service ägna sig åt att förstärka polariseringen i samhället och därmed också stärka de odemokratiska krafterna ytterligare, skriver Sara Granath.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Det händer ganska ofta att reportrar på tv och radio ställer ”fel” frågor. Jag sitter och väntar på att de ska ställa en fråga som i mitt huvud är självklar för att den är en relevant följdfråga på det som sagts men oftast kommer den inte. När den gör det, blir jag glatt överraskad, men oftast är följdfrågorna platta och ger mig inte svar på något nytt. Ibland, som i tisdags morse, uteblir inte bara de relevanta frågorna, utan journalisten börjar prata om något annat.
Journalister kränker grupper av människor genom att nöja sig med generaliseringar och enkla sanningar som polariserar, men inte tillför något nytt. I tisdags morse på SVT gick journalisten ett steg längre, han använde en händelse för att illustrera något helt annat. Polisen intervjuades om händelserna i Mölndal i måndags då en ung kvinna dödades av en pojke på pojkens boende. Reportern konstaterade att kvinnan, som nu mist sitt liv, var ensam som personal på boendet. Polisen berättade att de andra pojkarna gjort en stor insats med att övermanna pojken och hålla fast honom tills polisen kom dit. Polisen berättar att många barn som kommer nu mår väldigt dåligt. Vad undrar reportern? Undrar han varför barnen mår dåligt? Undrar han hur pojkarna, som just sett en person dödas framför sina ögon, mår? Undrar han kanske om krishanteringen för barnen, övrig personal, stöd till kvinnans familj? Undrar han varför det bara finns en ensam anställd på plats?
Många relevanta diskussioner
Det fanns många relevanta diskussioner att lyfta utifrån det som hänt. Inslaget hade kunnat handla om faran med att personer arbetar ensamma. Det hade kunnat handla om hur pengarna som betalas ut till privata boenden används. Det hade kunnat handla om varför barn som kommer till Sverige mår dåligt eller om vilket stöd barn med psykiska problem får. Det hade kunnat handla om bristen på traumabehandling. Det hade också kunnat handla om rutiner på boenden, hur mycket utbildning boendepersonal får för att arbeta med ensamkommande barn och unga. Det finns många intressanta och viktiga saker som behöver diskuteras för att förhindra att något liknande händer igen.
Men reportern var inte intresserad av kvinnan som mist sitt liv och inte heller av de andra barnen på boendet, han var inte intresserad av hur vi kan förhindra att något liknande händer igen – det är sekundärt. Nej, det han undrade över var om det går åt mycket polisresurser till oroligheter på boenden och han undrade om inte polisens insatser blir lidande av det? Han lyckas få fram att tydligen blir det mindre trafikövervakning och drogspaning nu på grund av att de måste svara på larm från olika boenden för asylsökande. Det vi förstår av intervjun är att det är oväsentligt vad som hänt, det som är viktigt är att samhällsresurser tas från ”oss” för att ges till ”dem”.
Uppdrag att hjälpa
Det var inte på grund av bristande resurser hos polisen som den unga kvinnan blev dödad, snarare säger reportern med sina frågor att utryckningarna till boendena inte borde prioriteras, för att det finns annat polisarbete som är viktigare – nämligen det som inte har med flyktingar att göra.
Journalister ska undersöka och ifrågasätta, deras uppdrag borde vara att hjälpa oss att förstå världen och hur den hänger ihop. De borde ställa frågorna som vi i allmänheten inte är tillräckligt insatta för att ställa. Det är skrämmande att se journalister inom public service ägna sig åt att förstärka polariseringen i samhället och därmed också stärka de odemokratiska krafterna ytterligare.