ETC Stockholm
Debatt: Jämställdhet gör Stockholm tryggare
ETC Stockholm
Att leva sitt liv i frihet från våld är en mänsklig rättighet. Att känna trygghet i sitt eget hem och i sin relation är något som borde vara självklart. Ändå begås 45 procent av misshandelsfall mot kvinnor inomhus av en man som hon har en nära relation med.Det är skribenten och inte ETC Stockholm som står för åsikten.
Det råder stor enighet om att relationsvåld är ett uttryck för patriarkala strukturer i samhället. Därför måste en viktig del i det förebyggande arbetet vara att förändra normer kring maskulinitet. Sedan valet förra året har Stockholm ett feministiskt styre. För en feministisk majoritet är det självklart att mäns våld mot kvinnor måste prioriteras högre än vad som tidigare gjorts.
Just nu tas ett nytt program för kvinnofrid fram som sedan ska implementeras i stadens verksamheter. Det förebyggande arbetet och metoder för att upptäcka våld ska utvecklas och behovet av skyddade boenden ska ses över. En stor del av vård- och behandlingsarbetet utförs av den idéburna sektorn. Många av dessa organisationer erhåller ekonomiskt stöd från Stockholms stad i form av verksamhetsbidrag. Det är viktigt att detta stöd är långsiktigt och ges under stabila förhållanden. Hur det på bästa sätt kan åstadkommas utreds nu av staden.
Ett större fokus behöver läggas på att utveckla det preventiva arbetet och därmed angripa våldets ursprung. Att erbjuda och ge insatser till personer som utövar våld är en viktig del i arbetet för att förebygga och motverka våld. Dessa insatser måste utgå från kunskap om normer kring maskulinitet och de mekanismer som gör att en människa väljer att begå våldshandlingar.
Under de senaste åren har arbetet mot våld i nära relation allt mer blivit ett eget verksamhetsområde inom socialtjänsten. Allt fler stadsdelar inrättar specialiserade team eller enheter för arbetet med personer som utsätts för eller utsätter andra för våld i nära relation. Även polisen riktar sina insatser i särskilda team och särskilda kompetens- och resurscentra har vuxit fram, exempelvis Relationsvåldscentrum sydost. Det är en positiv utveckling att kompetens samlas och att fler platser skapas för kunskapsbyggande.
Hedersrelaterat våld ska särskilt lyftas i stadens nya program för kvinnofrid och tydligare särskiljas från annat relationsvåld. Våld i hederns namn bygger på strukturer och normer avsedda att kontrollera kvinnor och flickor och bevara familjens heder, men våldet drabbar även pojkar. I Stockholm finns resurscentret Origo och Kruton som är ett skyddat boende för tjejer och killar i åldrarna 16-25 år. De bedriver en mycket viktig verksamhet och Origo har precis blivit en permanent verksamhet.
Även om relationsvåldet främst drabbar kvinnor kan det även drabba män som lever med kvinnor, personer i samkönade relationer och transpersoner. Hbtq-kompetens ska finnas hos all personal som arbetar stödjande och våldsförebyggande. Att arbetet mot våld i nära relationer ges stabila och långsiktiga förutsättningar är grundläggande för en feministisk majoritet. Ett Stockholm som blir jämställt blir också en bättre och tryggare plats för alla.