Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Jämställda pensioner är bra – men inte tillräckligt

Bild: bild TT

Dagens ETC

Ännu har Sverige inte erkänt den strukturella diskrimineringen av utlandsfödda och rasifierade i pensionsfrågan, skriver debattörerna.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

I förra veckan presenterade regeringen en handlingsplan för jämställda pensioner. Pensionsrättvisa, ett initiativ från föreningen Streetgäris som startade 2016, välkomnar handlingsplanen och dess åtta delar där översyn av grundskyddet ingår. Äntligen har den strukturella skillnaden som finns mellan kvinnor och män tagits på allvar. Alla dessa faktorer som åläggs kvinnors fria vilja har äntligen belysts från ett strukturellt perspektiv och den systematiska diskriminering som kvinnor utsätts för har tagits i beaktande.

Samtidigt som vi välkomnar denna handlingsplan så anser vi att det inte räcker hela vägen. Vi saknar jämlikhetsperspektivet. Även om handlingsplanen är gjord efter utredningen om jämställda pensioner så kan lösningarna inkludera ett jämlikhetsperspektiv som synliggör fler. I dag vet vi att pensionssystemet slår mot fler grupper än bara med kön som diskrimineringsgrund. Det slår mot bland annat långtidsarbetslösa, sjukskrivna, personer med funktionsvariation och det slår mot utlandsfödda. 

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Ser vi på gruppen utlandsfödda får de ungefär 2 000 kronor mindre i pension än svenskfödda. I vissa åldersgrupper får utlandsfödda kvinnor i snitt 30 procent av svenskfödda mäns pension. Ännu har Sverige inte erkänt den strukturella diskrimineringen av utlandsfödda och rasifierade. Ännu är det inte en variabel i analysen, precis som kön inte var när det nya pensionssystemet skapades. Hur länge till tänker pensionssystemet blunda för diskriminering av andra hårt drabbade grupper som osynliggörs i denna handlingsplan? 

Med fokus på ojämlika pensioner vill vi i Pensionsrättvisa se:

• Att kravet på 40 års bosättning i Sverige för rätt full garantipension slopas eller minskas avsevärt. Detta är dessutom en gräns som ifrågasattes i utredningen ”Migration, en åldrande befolkning och offentliga finanser”. 

• En ökad inkomstindexerad garantipension och en höjd allmän pension så att bidragen inte alltid släpar efter löneutvecklingen och tjänstepensionerna. Det är ett förslag som även nämns i regeringens handlingsplan. Äldre-försörjningsstöd och bostadstillägg är inkomstprövade och stigmatiserande. Vi ser hellre att fler får tillgång till en högre garantipension.

•Att riksdagens direktiv till AP-fonderna tydliggör att investeringar ska ske med respekt för mänskliga rättigheter och miljö. De som drabbas av ohållbara investeringar är människor som en dag kan komma att fly till Sverige som klimatflyktingar eller på grund av fattigdom. Här har det svenska pensionssystemet en möjlighet att påverka. Låt oss börja göra det.

Vi måste sluta skylla på den befintliga ojämlikheten och ojämställdheten på arbetsmarknaden och i hemmet och våga presentera enskilda lösningar i pensionssystemet. Vi bör anpassa systemet efter samhällsläget samtidigt som vi nedmonterar ett system som upprätthåller och reproducerar diskriminering.