Hoppa till innehållet

ETC Jönköping

Debatt: Jämlikhet förutsättning för ett tryggt samhälle

”Vi ser i dag hur gäng fått fäste i utsatta bostadsområden runt om i vårt land”, skriver debattören.
”Vi ser i dag hur gäng fått fäste i utsatta bostadsområden runt om i vårt land”, skriver debattören. Bild: Bild: Fredrik Sandberg/TT

ETC Jönköping

Under alltför lång tid har ojämlikheten ökat i Sverige. Samhället har slitits isär i stället för att byggas samman.Det här är en farlig och oacceptabel utveckling.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Jönköping som står för åsikten.

Inte nog med att de ökade klyftorna leder till att människors kunskap och talang slarvas bort, ojämlikheten väcker också en stor frustration och förtvivlan bland de som halkar efter – känslor som blir en grogrund för ett polariserat samhälle och som är bakgrunden till många av de sociala problem vi ser i Sverige i dag. 

I den här frustrationen växer också kriminaliteten. Vi ser i dag hur gäng fått fäste i utsatta bostadsområden runt om i vårt land. Vi ser hur laglydiga människor skräms till tystnad och inte vågar vittna. Vi ser hur unga rekryteras av yrkeskriminella. Den här utvecklingen måste brytas! 

Därför satsar regeringen 4 miljarder kronor till polisen och säkerhetspolisen. Samtidigt skärps straffen för en rad brott, och myndigheter ges ökad befogenhet att beslagta pengar och värdesaker för att försvåra för kriminella. Vi gör det för att vi ska ha ordning och reda i alla delar av samhället.

Men vi socialdemokrater är också övertygade om att det långsiktigt trygga samhället också är det jämlika samhället. På så vis går det att påstå att jämlikheten är en förutsättning för ett tryggt samhälle för alla. Det är när möjligheterna att lyckas i livet inte begränsas på grund av klassbakgrund eller etnisk bakgrund som ropen från kriminella gäng känns allt mindre lockande. 

Vi ska vara hårda mot de som är kriminella och ger sig på vårt gemensamma samhälle. Detta måste få konsekvenser. Men vi måste också erbjuda något annat. För varje ungdom som fastnar i kriminalitet är en möjlig talang som går förlorad. Därför skärper vi inte bara straffen, utan vi investerar också i det jämlika samhället – i jobb, skola och bostäder. Därför föreslår vi 10 000 fler anställda inom polisen samtidigt som vi satsar på brottsförebyggande arbete. Det ska inte vara antingen eller – det ska vara både och.

Vi har möjlighet att nu bygga samman Sverige, och det är därför kraften i den ekonomiska utvecklingen ska användas för att öka jämlikheten. Det är så vi utvecklar den svenska modellen och skapar trygghet i en ny tid.

 

Ämnen i artikeln