Vårt Drömsverige 2050
Debatt: Jag vill vara fri – i en grön utopi
Dagens ETC
En grönare framtid. En stat som inte lägger näsan i blöt. Ett dynamiskt samhälle som alla kan bli en del av. Där är nycklarna till Cufs vision om hur Sverige ska fungera år 2050.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
En av fördelarna med att vara ordförande för ett ungdomsförbund är att man tillåts drömma stort. Att få vara idealistisk och inte behöva ta allt för stor hänsyn till dagens politiska karta eller samhällsutveckling. Man kan till och med argumentera för att ett ungdomsförbunds grunduppdrag är just det, att måla upp en utopi, för att sedan putta fram partiet och omvärlden i den riktningen.
Min och Cufs utopi är att Sverige år 2050 kan vara ett samhälle som är både fritt och förenande – en plats där individens frihet och välstånd går hand i hand med en hållbar utveckling. Cuf ser tre nyckelområden som avgörande för detta:
En grönare framtid
En stat som inte lägger näsan i blöt
Ett dynamiskt samhälle som alla kan bli en del av.
Klimatfrågan är vår tids största utmaning och år 2050 vill vi att Sverige ska vara ett globalt föredöme i hållbarhet. Vi ser ett samhälle där den fossila eran är avslutad och Sverige är ett av de första länderna som nått netto-nollutsläpp. Genom satsningar på grön teknik, cirkulär ekonomi och återvunna resurser har vi skapat nya jobb och fått industrin att blomstra utan att skada planeten. Vind-, sol-, kärn- och vattenkraft försörjer vår energikonsumtion, medan transportsektorn är helt elektrifierad.
En bastion för individuell frihet och integritet. Staten är mindre, men starkare där den behövs mest.
Men klimatfrågan handlar inte bara om teknik. Vi vill att klimatansvar är en självklar del av varje människas vardag – från skolan till arbetslivet. Detta är bara möjligt genom samarbete mellan stat, näringsliv och individ, med incitament som förvandlar gröna val till lätta val.
År 2050 ser vi Sverige som en bastion för individuell frihet och integritet. Staten är mindre, men starkare där den behövs mest – som ett skydd mot externa hot och ett stöd för människor i utsatta situationer.
Digitalisering har skapat stora förbättringar för vårt samhälle, men vi har aldrig kompromissat med vår frihet. Biometrisk övervakning och massövervakning har ersatts av säkra och decentraliserade system som sätter individens rättigheter i centrum. Vi har lyckats bevara rätten till privatliv samtidigt som teknologiska framsteg gjort livet enklare.
För oss betyder frihet år 2050 inte bara att staten håller sig borta från onödig kontroll, utan att individen har friheten att välja sitt liv – oavsett om det gäller utbildning, arbete eller personliga beslut. Staten finns där som en stabil grund, men den försöker inte diktera hur du ska leva ditt liv.
Sverige är inte bara ett geografiskt område, det är även ett hem. År 2050 är Sverige ett land där alla människor har möjlighet att lyckas, oavsett var de kommer ifrån. Vi har investerat i språkutbildning och skapat en arbetsmarknad där kompetens snarare än bakgrund avgör dina chanser.
Bostadsmarknaden är inte längre en bromskloss. Genom reformer och nya byggnormer har vi lyckats skapa fler bostäder än någonsin, vilket gör det möjligt för exempelvis unga och nyanlända att komma in på marknaden.
Migration ses som en styrka, inte ett problem. Vi har öppna gränser och öppna sinnen. Kulturer blandas, idéer flödar, och resultatet är ett dynamiskt Sverige där vi firar våra olikheter lika mycket som våra gemensamma framgångar.
År 2050 är Sverige ett land som kombinerar frihet med ansvar och hållbarhet med tillväxt. Ett samhälle där varje människa har möjlighet att blomstra, utan att någons frihet kränks. Där det är en självklarhet att du är bra precis som du är, och där våra olikheter ses som en styrka, inte en svaghet.
Detta är den vision Cuf vill bidra till att skapa – en framtid att se fram emot, inte en att bäva för.
• Ibland måste en debattsida ha ett vidare perspektiv än bara här och nu. Så vad passar bättre än att fråga framtidens politiker och beslutsfattare vad de tänker för långa tankar?
• Vi börjar med samtliga ungdomsförbund, som fått frågan om de vill skriva visionärt på temat: Så här vill vi att Sverige ska fungera år 2050.
Relaterade artiklar
Ämnen i artikeln
Kommentarer
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.