Opinion
Debatt: Inled samtal om en ny skattereform
Dagens ETC
Regeringens småändringar gör det skattepolitiska lapptäcket värre, och hot om att riva upp ändringar är inte heller konstruktivt.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Det är högsäsong för skatteutspel från regeringen. Hittills har vi sett förslag om allt från sänkt moms på naturguidning och begränsad uppräkning av skiktgränsen för statlig inkomstskatt till sänkt energiskatt för mindre datorhallar och tillfälligt sänkt arbetsgivaravgift för en första anställd. Och det är bara ett axplock.
Så här ser det ut varje år och det är i sig inte särskilt konstigt. Grundproblemet är att det är svårt att överblicka vilka effekter och konsekvenser alla dessa förslag leder till.
För snart 30 år sedan lades grunden till det som då kallades århundradets skattereform. Sedan dess har det gjorts en så lång rad ändringar att skattesystemet har förvandlats till ett oöverskådligt lapptäcke. Ett skattesystem som skulle präglas av enkelhet och likformighet är i dag ett sammelsurium av olika regler och gränsdragningar.
Den förra skattereformen arbetades fram innan Sverige blivit medlem i EU och nästan ingen hade hört talas om internet. Alla ringde via Televerket och en mobiltelefon vägde nästan fem kilo. Den höga inflationen betalade av huslånen och klimathotet var rätt okänt. Dagens skattesystem har blivit omodernt och det riskerar att påverka konkurrenskraft, sysselsättning och välfärd negativt.
Alltför ofta anses stora och små samhällsproblem kunna få sin lösning genom ett nytt skatteavdrag eller en sänkt moms. I år har det exempelvis införts Rut-avdrag för reparationer av kylskåp, nedtagning av enstaka buskar och för IT-tjänster i hemmet, samtidigt som momsen sänkts på reparationer av cyklar, läder och kläder. I oppositionspartiernas budgetar finns det långa listor på nya riktade skatteavdrag, sänkta arbetsgivaravgifter eller momssänkningar.
Allt det här visar på behovet av en samlad skattereform. Men det är viktigt att komma ihåg att lösningen på dagens och morgondagens utmaningar inte är att försöka vrida tillbaka klockan, genom att återställa de förändringar som gjorts under snart 30 år. En översyn av skattesystemet behöver istället utgå från dagens och morgondagens utmaningar.
TCO ser inte att det finns något utrymme för några generella skattesänkningar. Tvärtom behövs det ökade investeringar i till exempel utbildning och infrastruktur. Därför behöver sänkt skatt på arbete, kunskap och ansvar kombineras med att höja skatten på främst konsumtion och miljöskadlig verksamhet. Marginalskatterna måste vara utformade så att de inte hämmar vidareutbildning eller motverkar att medarbetare tar på sig ytterligare ansvar.
Teknisk utveckling och digitalisering förändrar samhället på ett genomgripande sätt. Ett modernt skattesystem måste därför vara rustat för den förändringen. Globalisering och digitalisering leder till nya affärslogiker. Skattesystemet måste omstruktureras för att säkra välfärdens långsiktiga finansiering. Det måste gynna omställning för såväl individer som företag. Växande, kunskapsintensiva företag behöver stimuleras och entreprenörskap underlättas.
En skattereform behöver vara bred i bemärkelsen att det behövs ett samlat grepp om många frågor om det ska vara möjligt att uppnå legitimitet och skattesystemet ska upplevas som rättvist. Reformen behöver också ha ett brett parlamentariskt stöd för att säkra långsiktighet och stabila spelregler för jobb och företagande.
Regeringens småändringar gör det skattepolitiska lapptäcket värre, och hot om att riva upp ändringar är inte heller konstruktivt. Nu borde istället regeringen och de allianspartier som vill skapa ett skattesystem som gör Sverige starkare ägna sin energi åt att inleda samtal om hur vi kan lägga grunden för en skattereform för en ny tid. I det jobbet vill TCO gärna bidra som konstruktiv part.