Hoppa till innehållet

ETC Bergslagen

Debatt: Inget förslag om stopp för frågor från allmänheten

ETC Bergslagen

Det finns inget förslag om stopp för direkta frågor från allmänheten till fullmäktige i Lindesberg, så som ETC påstår. Det skriver tre ledande socialdemokrater och får svar av ETC Bergslagens Rolf Larsson.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Bergslagen som står för åsikten.

Det finns inget förslag om stopp för direkta frågor från allmänheten till fullmäktige i Lindesberg, så som ETC Bergslagen påstår. Det har alltid varit fullmäktiges presidiums rätt att avgöra om en fråga får ställas. Lagen är tydlig med att vi inte kan behandla frågor som ligger utanför vår kommunala kompetens, t ex om någon skulle fråga vad kommunen gör för att stoppa kriget i Syrien så hör det inte hemma i fullmäktige. Frågor till kommunledningen av allmänintresse gällande kommunen får ställas.

 I tidningen återges en ledamots åsikt att det är viktigt att alla folkvalda politiker i fullmäktige känner att de kan påverka hur Lindesbergs sköts. Allmänhetens frågestund handlar inte om ledamöterna, utan om allmänhetens möjlighet att ställa frågor till kommunledningen, vilket är lagstiftarens intention. De folkvalda kan alltid föra upp frågor till debatt i fullmäktige genom motioner, interpellationer, enkla frågor etcetera vilket är en helt annan sak.

Anledningen till att vi föreslår att man bör skicka in sin fråga i förväg är att kommunledningen ska hinna ta fram ett underlag så den frågande kan få ett heltäckande svar. Direkta frågor kommer att tillåtas i fortsättningen också men frågeställaren kanske inte hinner få ett fullödigt svar. Många politiska församlingar har inte allmänhetens frågestund eller bara vid årsbokslutet. Vi har det vid varje möte med fullmäktige. Så egentligen öppnar vi upp mer för allmänheten än de flesta andra. Allt detta ovan redogjordes för ETCs reporter. Tyvärr valde han inte att berätta det för läsarna.

 Kommunallagen är också tydlig med att det är de folkvalda som överlägger och beslutar i olika ärenden i fullmäktige. Icke folkvalda, som nämnd- och styrelseordföranden eller förvaltningschefer och VD från kommunala bolag kan tas in att svara på frågor. Däremot är inte allmänhetens frågestund menat att initiera en debatt. Det är de folkvaldas uppgift vilket är en av grunderna i vår demokrati. Alla gruppledare för de olika partierna i fullmäktige är överens om den nya skrivningen i arbetsordningen för fullmäktige så om någon enskild ledamot missat det hänvisar vi till respektive gruppledare.

Bengt Storbacka (s) ordf

Fredrik Lindmark (m) vice ordf

Tuula Marjeta (c) 2:e vice ordf

 

ETC Bergslagen svarar:

I förlaget om arbetsordning för kommunfullmäktige sid 10 paragraf 41 Allmänhetnes frågestund börjar med en förändring från att boende I Lindesbergs ska få tillfälle att ställa frågor till kommunfullmäktige, till att samma allmänhet istället ska få fråga kommunledningen. Det står vidare: ”För att kunna ge ett svar bör frågan skickas intill kansliet fem dagar innan kommunfullmäktiges sammanträde…Ordföranden avgör om frågan får ställas.” Förslaget går att läsa i sin helhet här…

Det är denna förändring av att allmänhetens inte ska få ställa direkta frågor till sina folkvalda om den intervjuade ledamoten av fullmäktige protesterar mot i artikeln.

Rolf Larsson, ETC Bergslagen

Ämnen i artikeln