Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Ingen tjänar på otrygga anställningar

Bild: Bild: Fredrik Sandberg/TT

Dagens ETC

Trygg anställning för arbetstagaren, minskad ohälsa och bättre arbetsmiljö tjänar såväl arbetstagare som företag på. Därför är lagförslaget om skärpta åtgärder mot missbruk av visstidsanställningar välkommet, skriver Serkan Köse (S), Leif Nysmed (S) och Marie Jokio, LO.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Antalet visstidsanställningar har skjutit i höjden de senaste åren, något som främst drabbar unga, kvinnor och de med utomnordisk bakgrund. I dag är 12,5 procent av alla sysselsatta visstidsanställda och fler kvinnor än män har en otrygg anställning. För en jämställd och trygg arbetsmarknad krävs det åtgärder.

Visstidsanställningar är en viktig del av en flexibel arbetsmarknad, exempelvis när det gäller säsongarbete eller vikariat under föräldraledighet. Tyvärr har arbetsgivarna utnyttjat denna möjlighet och satt i system att ha anställda på visstid år efter år. Arbetsgivarna blandar då olika anställningsformer, så som vikarie och allmän visstidsanställning, och kan på så vis smita undan den regel som säger att fast anställning måste erbjudas efter två år. I många fall är det ren slentrian och i andra fall ett missbruk med staplade visstidsanställningar. Resultatet blir att den som aldrig får fast anställning har svårt att känna trygghet och planera sitt liv på längre sikt, till exempel genom att köpa en bostad eller bilda familj.

En arbetsplats med många visstidsanställningar blir en tyst arbetsplats där människor inte vågar berätta om det som inte fungerar, exempelvis dålig arbetsmiljö, eftersom man är rädd för att inte få fortsatt anställning när visstidsanställningen tar slut.

Ovissa anställningar leder till större risk för arbetslöshet, fattigdom och ohälsa. Anställda som inte har visstidsanställningar känner av andras otrygghet och ”smittas” av otryggheten, vilket gör att hela arbetsplatsen drabbas.

Framför allt är osäkra människor inte särskilt intresserade av att förkovra sig i arbetsuppgifterna. Otrygga personer blir även oftare sjuka och tenderar att söka sig bort från arbetsplatsen. Kontinuiteten och lojaliteten är osäker och det leder knappast till konkurrenskraftiga företag. Snarare är det motsatsen till vad arbetsgivare behöver – frisk personal som är engagerad, villig att utvecklas i arbetet och har ett intresse av att stanna kvar på företaget. Den viktiga flexibiliteten leder här snarare till att underminera företagens konkurrenskraft.

Det är glädjande att regeringen har lagt fram ett nytt lagförslag om skärpta åtgärder mot missbruk av visstidsanställningar till riksdagen. Lagändringen innebär bland annat att en person som har varit anställd på allmän visstid i mer än två år får en tillsvidareanställning automatiskt. Detta gäller inte bara om det sker inom en tidsram om fem år, utan också om det sker under en längre period. Arbetsgivaren ska inte längre kunna stapla visstidsanställningar på varandra. Trygg anställning för arbetstagaren, minskad ohälsa och bättre arbetsmiljö tjänar såväl arbetstagare som företag på.

Serkan Köse (S) riksdagsledamot från Stockholms län

Leif Nysmed (S) riksdagsledamot från Stockholms län

Marie Jokio ordförande i LO-distriktet i Stockholm