Opinion
Debatt: Ingen ska behöva vänta i åtta år på att få en diagnos
Dagens ETC
”Under åtta år hinner kroppar, karriärer, förhållanden och liv förstöras.”Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Mars är den internationella endometriosmånaden och det uppmärksammas på olika sätt över hela världen. Endometrios tänker du. Vad är det?
Endometrios tvingar hundratals människor att stanna hemma från jobb och skola, ibland svimma eller kräkas av smärta, genomgå flera operationer, lida och ibland även att leva som ofrivilligt barnlösa. Varje dag. Ändå vet så få vad endometrios är.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Det är en osynlig sjukdom som drabbar var tionde person född med livmoder och orsakas av att celler som liknar livmoderslemhinnan hamnar utanför livmodern och fastnar på fel ställen i kroppen, främst på organ i buken. Dessa endometriosceller börjar växa och orsakar inflammationer inne i buken vilket i sin tur kan leda till ärrvävnad och sammanväxningar. Endometrios kan ge kraftiga buksmärtor samt även leda till svårigheter att bli gravid.
Trots att det är en otroligt smärtsam sjukdom utan botemedel, och trots att så många som en av tio kvinnor drabbas, är kännedomen om sjukdomen låg. Alldeles för låg.
I dag är snittiden från första symptom tills diagnos fastställs åtta år.
Under åtta år hinner kroppar, karriärer, förhållanden och liv förstöras.
Många får höra att det är normalt med ”lite mensvärk” och det är vanligt att man söker vård hos ett stort antal läkare innan man får hjälp. Många endometriosdrabbade har felaktigt blivit diagnosticerade med bland annat urinvägsinfektion eller IBS.
Och vissa blir till och med remitterade till psykiatrin. Det saknas idag kunskap om vad som är normal mensvärk och många får kämpa länge för att bli trodda och få rätt vård. Om endometrios upptäcks tidigare så kan de som drabbats snabbare få rätt hjälp och vård, vilket både sparar lidande och ger sjukdomen ett lindrigare förlopp.
Det finns idag inget botemedel mot endometrios. Det som erbjuds är en uppsjö av olika mediciner för att dämpa smärtorna och hålla eventuella sammanväxningar orsakade av inflammationen i kroppen i schack – med varierad framgång. Den medicin som funkar bra för den ena gör ingenting för den andre. Det gäller att testa sig fram och det kan ta flera år att hitta en medicin som hjälper och som inte ger för kraftiga biverkningar. Vissa, jag själv inkluderad, har till och med blivit tvungna att operera bort både livmoder och äggstockar. Men inte ens detta är en garanti för en smärtfri vardag.
Endometrios är vanligare än diabetes typ 1 bland kvinnor och i Sverige lever över 200 000 personer med sjukdomen. De flesta utvecklar sina första symptom i samband med puberteten och första mensen. Vi på Endometriosföreningen kräver därför ett kunskapslyft inom primärvården och framförallt inom skolhälsovård och ungdomsmottagningar eftersom de ofta är de första instanserna för de ungdomar som söker vård.
Självklart går det att uppnå bra livskvalitet med endometrios men för det krävs det att kännedomen inom vården ökar och diagnostiden blir kortare. Det satsas för lite på forskning om endometrios, bland annat behövs nya typer av behandlingar och mediciner som är effektiva och ger färre biverkningar.
Detta skulle leda till att fler drabbade får bättre livskvalitet och kan bidra till samhällsekonomin. Idag är endometrios en av våra största kvinnosjukdomar. Det är en jämställdhetsfråga och det är dags att den tas på allvar. Ingen ska behöva vänta åtta år på diagnos.
För att uppmärksamma endometrios anordnar Endometriosföreningen Gula Promenaden i Stockholm nu på lördag den 25 mars. Klockan 14.00 är det samling på Stortorget i Gamla Stan och promenaden avslutas sedan i Kungsträdgården. Kom i endometriosfärgen gult och gå med oss för ökad kunskap och snabbare diagnoser! Åtta år är inte ok. Och det tror jag inte du heller tycker.