Opinion
Debatt: Ingen ska behöva riskera livet för att söka asyl
Dagens ETC
”I stället för att lägga allt mer pengar på gränsbevakning för att hålla flyktingar borta behöver vi stå upp för en solidarisk flyktingpolitik och långsiktiga politiska lösningar som kan ta sig an grundproblemen till varför människor flyr”, skriver Bodil Valero, MP.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
2018 ser ut att bli ett av de dödligaste åren på Medelhavet. Trots att allt färre flyktingar nu söker sig till EU dör allt fler på grund av skärpningar i unionens migrationspolitik, där fler gränspoliser och hårdare gränsbevakning har gjort smuggelvägarna avsevärt farligare. I veckan ska EU-parlamentet rösta om att införa humanitära visum. Det skulle kunna sätta stopp för dödligheten på Medelhavet och möjliggöra för flyktingar med skyddsbehov att få söka asyl i Europa utan att behöva riskera sina liv.
EU-kommissionen och EU:s statschefer verkar ha gett upp försöken om att enas kring en gemensam migrationspolitik och försöker istället flytta problemet till länder utanför EU:s gränser. Lösningarna har varit en ökad gränsbevakning och samarbeten med Nordafrikanska länder för att stoppa migranterna innan de når EU. Men att låtsas som att flyktingar inte finns så länge de inte tar sig in i Europa är att blunda för problemet. Idag kommer 90 procent av migranterna som når EU hit irreguljärt, varav de flesta anländer med hjälp av människosmugglare via Medelhavet. Ju fortare vi inser att människor kommer att försätta att försöka ta sig till EU vare sig vi försöker stänga dem ute eller inte - desto fler människoliv kan vi rädda.
I veckan ska parlamentet rösta om ett lagförslag om att införa ett system för humanitära visum inom EU. Förslaget innebär att asylsökande kan söka visum på medlemsländernas ambassader och konsulat utanför EU för att på ett lagligt och säkert sätt kunna resa till det aktuella landet och där söka asyl. Detta skulle slå undan benen på den farliga smuggelverksamheten och samtidigt möjliggöra för dem med verkliga skyddsbehov att kunna söka asyl på ett säkert sätt.
Som gröna partigruppens ansvarige för betänkandet om humanitära visum har jag drivit på för att göra det obligatoriskt för medlemsländerna att utfärda humanitära visum på sina ambassader och konsulat i utlandet om de sökande uppfyller kriterierna. Tyvärr försöker de konservativa partigrupperna i EU-parlamentet, inklusive våra svenska ledamöter från Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna att stoppa förslaget. Det är förvånande att Kristdemokraterna som säger sig sätta solidaritet och människovärdet högt väljer att rösta emot ett förslag som kan rädda många liv på Medelhavet.
Frågan om att skapa lagliga och säkra vägar in i EU har varit något jag och gröna gruppen arbetat med under hela mandatperioden. Behovet av ett gemensamt och obligatoriskt EU-system för humanitära visum är större än någonsin, men även andra lagliga vägar som arbetskraftsinvandring, familjeåterförening och akademiska program är viktiga steg.
Klimatet mot migranter i EU har hårdnat de senaste åren. Vi har sett hur länder kriminaliserar humanitär hjälp till flyktingar och gör det allt svårare för migranter att ta sig in i medlemsländerna för att söka asyl. Men människor kommer att försätta fly till Europa, oavsett hur höga murar vi väljer att bygga. I stället för att lägga allt mer pengar på gränsbevakning för att hålla flyktingar borta behöver vi stå upp för en solidarisk flyktingpolitik och långsiktiga politiska lösningar som kan ta sig an grundproblemen till varför människor flyr. Humanitära visum är ett viktigt steg i rätt riktning, för ingen ska behöva riskera sitt liv för att få söka asyl.