Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Ingen i Göteborg ska riskera hedersförtryck

Plakat i Berns salonger i Stockholm på under minneshögtiden för Fadime Sahindal som mördades 2002
Plakat i Berns salonger i Stockholm på under minneshögtiden för Fadime Sahindal som mördades 2002 Bild: Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT

ETC Göteborg

Vi kräver en lokal och riktad handlingsplan mot hedersförtryck som tvingar skolorna att agera.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.

Alla i vårt land och i vår stad ska kunna växa upp och få älska vem de vill och umgås med vem de vill, utan att känna rädsla för att bli frånstött av sin familj, frukta för sitt liv eller bli utsatta för hedersrelaterat våld och andra förtryck.

De som drabbas allra hårdast av hederskultur är flickor och kvinnor. Precis som flickor och kvinnor alltid varit de som lidit mest under patriarkala och förtryckande strukturer. Hedersförtryck kan ta sig olika uttryck, och skiljer sig från annat kvinnoförtryck eftersom det oftast är sanktionerat av en grupp bestående av både män och kvinnor.

VI VILL VETA VAD DU TYCKER!

Skicka din insändare eller debattartikel, upp till 4000 tecken, till
goteborg@etc.se

”När man var yngre så var det inga problem. Vi lekte med alla. Men numera säger mamma att jag måste sluta umgås med killar. Att killar i min ålder har bara en sak de tänker på. Att också .. mitt namn kommer smutskastas vilket kommer drabba mig .. hela livet. Det gör mig rädd. Alla killar är inte perversa herregud, det finns både onda och goda killar så som tjejer... jag vet det...Men samtidigt så vågar jag inte riskera att de ska sprida lögner om mig. Det är inte värt.”

Citatet är hämtat från en kartläggning gjord bland 1 200 elever mellan 12-18 år på skolor i Göteborgs socialt och ekonomiskt utsatta förorter för att kartlägga attityder till hedersförtryck och förekomsten av förtryck i hederns namn. Hälften av de tillfrågade är födda i Sverige, hälften är födda utomlands.

Resultatet av kartläggningen är skrämmande. 76,9 procent av flickorna uppger att de inte får inte umgås med pojkar, utan endast med andra flickor.

Enligt en statlig utredning från 2014 så räknas de ungdomar som inte kan leva fria till över 100 000. Det är 100 000 för många.

Göteborgs stad genomförde 2016 en kartläggning av aktörer som arbetar mot hedersförtryck.  I den kan man läsa om olika skolor, organisationer och stadsdelar vars arbete syftar till att få unga att prata om ämnet, få förståelse för problemet och få upp frågorna på den politiska dagordningen.

För att bryta dessa mönster måste unga ha förtroende för skolan, våra myndigheter och samhället som helhet. Varje ung tjej måste få känna att hon är en del av den staden hon lever i och att hon kan leva i det fria samhälle vi står för i Sverige.

Skolplikten infördes i Sverige för att skydda barns rätt till utbildning från föräldrar som ville frånhålla dem den rätten. Precis på samma sätt ska det fungera idag. Skolan ska vara en kompensatorisk och jämlikhetsskapande plats – där unga tjejer får en språngbräda till ett liv där de är fria att göra sina egna val.

Det är bra, men ungas vardag utspelar sig i skolan, därför behöver också arbetet mot hedersförtryck bland unga börja där.

Även om skolorna gör mycket idag – elever på Angeredsgymnasiet har till exempel startat en förening mot kvinnlig könsstympning – så måste staden ta ett helhetsgrepp. Alla människors möjlighet att få leva i frihet är alldeles för viktig för att inte hamna överst på dagordningen.

Regeringen har satsat 100 miljoner kronor särskilt för att förebygga och bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck. Jämställdhetsmyndigheten som nyligen öppnade i Angered ska arbeta med frågan och Göteborgs stad har i höstat tillsatt en samordnare som ska arbeta mot hedersförtryck.

Vi kräver en lokal och riktad handlingsplan mot hedersförtryck som tvingar skolorna att agera. När Göteborgs stad nu gör om i sin skolorganisation, så ska arbetet mot hedersförtryck vara inbyggt i grunden.

Vi föreslår att en gemensam lokal plan mot hedersförtryck ska antas i nämnderna för grund- och gymnasieskolan, så att alla skolor kan arbeta på samma sätt, mot samma mål: att stoppa hedersförtrycket helt och hållet i vår stad.

Socialdemokratin är en feministisk frihetsrörelse, och i ett socialdemokratiskt Göteborg ska hedersförtryck aldrig få slå rot.

Amalia Rud Pedersen, Ordförande SSU Göteborg

Ämnen i artikeln