Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Ingen har rätt att köpa en annan människa

”Människo­handeln inom sexindustrin är en avgörande fråga inom både Sveriges jämställdhetsarbete och det globala”, skriver Alice Abbas.
”Människo­handeln inom sexindustrin är en avgörande fråga inom både Sveriges jämställdhetsarbete och det globala”, skriver Alice Abbas. Bild: Bild: Fredrik Sandberg/TT

Dagens ETC

Vi ska vara stolta över vår svenska sexköpslag, men vi behöver göra mer. Satsa på utbildningsinsatser inom salongsbranschen, ta ansvar för svenska medborgares utnyttjande av människor även utanför för våra landsgränser och samarbeta över nationsgränserna för ett liknande lagförbud inom hela EU. Det skriver Alice Abbas, språkrör för Grön ungdom Syd.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Idag sker nära 80 procent av all människohandel för sexuella ända­mål, ett könsmaktsordning spel där 95 procent av offren är kvinnor och barn. I Sverige har en ny marknad för sexköp växt fram inom salongsbranschen. Samtidigt som 80 procent av svenskars sexköp sker utomlands. Därför behöver vi satsa på utbildningsåtgärder inom salongs­branschen, utöka den svenska sexköpslagen, och samarbeta över nationsgränserna.

Idag befinner sig mer än 40,3 miljoner människor globalt inom ramarna för människohandel. Av dessa uppskattas mer än 1,2 miljoner vara barn. 60 till 70 procent av denna människohandel sker för sexuella ändamål och i Sverige beräknas 400 till 600 kvinnor vara föremål för människohandel inom sexindustrin varje år. Samtidigt har en ny marknad för sexköp i Sverige växt fram inom massage och skönhetssalongsbranschen, där ett 90-tal thaimassagesalonger i Stockholm visat sig erbjuda sexuella tjänster. När man för några år sedan hade samma problem inom hotellbranschen, bekämpades detta med utbildning av personal inom hela branschen. Detta var mycket effektivt. Därför är en av åtgärderna som behövs för att bekämpa sexköpen inom salongsbranschen i Sverige mer resurser till utbildningsåtgärder.

Att stärka personalen inom salongsbranschen genom utbildning räcker dock inte långt om man inte kombinerar det med en strukturell förändring. Vi behöver utöka den befintliga sexköpslagen. Sedan införandet av den svenska sexköpslagen 1999, där Sverige var först i världen med att förbjuda prostitution, har antalet prostituerade gått från 2 500, 1995 till ungefär 600, år 2008. Även polisen vittnar om hur den svenska sexköpslagen har varit ett effektivt instrument för bekämpningen av sexuell exploatering i Sverige. Men då 80 procent av svenskars sexköp sker utomlands och problemet med människohandeln inom sexindustrin är gränsöverskridande, måste även arbetet att bekämpa den, ske över våra nationsgränser. Detta genom internationellt samarbete och lagförändringar. 

Samtidigt argumenterar vissa för att legalisera prostitution i Sverige. Men om man vill veta vad en legalisering skulle innebära i praktiken, är det bara att titta på Tyskland. Tyskland legaliserade prostitution och organiserad verksamhet kopplat till prostitution 2002. Detta ledde till att sexhandeln i landet växte sig 60 gånger större än den vi har i Sverige. Detta trots att Tyskland enbart har 10 gånger mer invånare än Sverige. Utöver omfattningen av sexhandeln i Tyskland, har också den grova organiserade brottslig­heten i landet ökat kraftigt i samband med legaliseringen. Dessutom är marknaden av prostitution beroende av efterfrågan, och man vet att legalisering leder till en normalisering av sexköp.

Därför ska vi vara stolta över vår svenska sexköpslag och därför behöver vi fortsätta framåt. Vi behöver satsa på utbildningsåtgärder inom den svenska salongsbranschen. Ta ansvar för svenska medborgares utnyttjande av människor även utanför för våra landsgränser, genom att utöka den svenska sexköps­lagen till sexköp utomlands enligt norsk modell. Samt samarbeta över nationsgränserna för ett liknande lagförbud inom hela EU. Människo­handeln inom sexindustrin är en avgörande fråga inom både Sveriges jämställdhetsarbete och det globala. Därför behöver Sverige återigen gå i bräschen för kampen mot människohandeln inom sexindustrin – vår tids stora slaveri.