Hoppa till innehållet

USA

Debatt: Ingen anledning att lägga svenska skattepengar på USA:s kärnvapenprogram

Dagens ETC

Samtidigt som kärnkraften är på stark nedgång i världen sluter den svenska regeringen ett nytt kärnkraftsavtal med USA. Ett avtal som Sverige inte har något att vinna på, skriver Hugo Franzén.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Kommentera

Enligt regeringen ska Sverige nu samarbeta med USA för att bidra till utbyggnaden av ny kärnkraft. Ett avtal har signerats av Ebba Busch och hennes amerikanska motsvarighet Jennifer Granholm. 

– Det är en bra dag för Sverige. Det här är bra för USA, för jobb, konkurrenskraft och såklart grön omställning, säger Ebba Busch. 

Internationella samarbeten är bra, men frågan är om detta samarbete verkligen är bra för Sverige? Sverige och USA har helt olika förutsättningar och bevekelsegrunder. I USA finns till skillnad från i Sverige en kärnkraftsindustri och det finns en inhemsk produktion av bränsle. Dessutom har USA ett kärnvapenprogram. I Sverige finns inget av detta utan bara en önskan att massivt bygga ut kärnkraften.   

Kärnkraften är på stark nedgång i världen. I USA har det funnits 112 kärnkraftsreaktorer men antalet har sjunkit i takt med att äldre reaktorer lagts ner och i dag finns 94 reaktorer. På grund av höga säkerhetskrav och höga kostnader har det under flera decennier varit omöjligt att på marknadsmässig grund bygga nya reaktorer.

Företagen GE Hitachi Nuclear Energy, Westinghouse Electric Company, och Bechtel har alla behövt anpassa sina verksamheter till den krympande marknaden. Westinghouse Electric Company klarade inte denna omställning och ansökte om konkurs 2017. 

Bränsletillförseln till kärnkraftverk är en process som involverar uranbrytning, anrikning och tillverkning av bränslestavar. Även denna produktion har minskat avsevärt i takt med minskad efterfrågan, ökade kostnader och låga globala uranpriser. 

Vi kan konstatera att hela kärnkraftsbranschen är på fallrepet. Det finns egentligen bara ett rationellt skäl till att man i USA vill undvika att kärnkraftsbranschen går i konkurs och det är för att säkerställa tillgången till plutonium och höganrikat uran till sitt kärnvapenprogram.

Kärnkraftsbranschen brukar inte tala om det men det finns en direkt koppling mellan kärnkraft och kärnvapen. Om det inte finns kärnkraft, så finns det inga förutsättningar för ett kärnvapenprogram och kärnkraften är beroende av att det finns kärnvapenprogram. 

Det finns på så sätt ett motiv från USA:s sida att samarbeta om utvecklingen av ny kärnkraft. Men vi i Sverige har inget kärnvapenprogram – vad vinner vi på att stödja USA:s kärnkraftsindustri? Är förhoppningen att vi ska få köpa kärnkraftverk till rimliga priser och villkor? Det är svårt att se hur vi på något avgörande sätt kan bidra till att sänka kärnkraftens höga kostnader. Att spendera stora summor av våra gemensamma skattemedel på ett samarbete kommer inte att ändra fakta, kärnkraft kommer fortsatt att vara omöjlig att bygga på marknadsmässiga och kommersiella grunder. 

För att förtydliga. Nej Ebba Busch ett samarbete kring utbyggnaden av kärnkraft kommer inte att skapa nya jobb i Sverige. Det kommer inte bidra till svensk konkurrenskraft och det kommer inte att bidra till den gröna omställningen. Regeringen bör i stället lägga resurserna på att snabba på utveckling av det framväxande förnybara energisystem som av egen kraft nu håller på att växer fram i Sverige. Detta skulle leda till att vi säkerställer låga elpriser, vilket i sin tur ökar industrins konkurrenskraft och vidare skapar förutsättningar för att vi ska kunna nå våra klimatmål. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.