Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Inga nedskärningar i skolornas budgetar

Bild: Foto: Gorm Kalletad / TT / NTB

ETC Göteborg

Karin Pleijel: Jag ser inga signaler om neddragningar.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.

Varje förändring som sker i Göteborgs skolor måste vara långsiktig och hållbar. Eleverna har lika mycket rätt till god undervisning och stöd oavsett hur vi väljer att organisera oss. Detta är ledstjärnan för de tio stadsdelarna som har ansvaret för grundskolan fram till den sista juni. Detsamma gäller för den nya grundskolenämnden som tar över den första juli.

VI VILL VETA VAD DU TYCKER!

Skicka din insändare eller debattartikel, upp till 4000 tecken, till
goteborg@etc.se

Idag tilldelar stadsdelarna varje skola medel, en budget, som motiveras av behoven utifrån socioekonomiska faktorer. Precis som Janne Otterström skriver har därför en skola med många elever med annat modersmål en extra tilldelning av detta skäl. Olika stadsdelar gör dock sina bedömningar på olika sätt. Den nya grundskolenämnden kommer att anta en ekonomisk fördelningsmodell under våren. Avsikten är att skapa större transparens och bättre likvärdighet för skolor som har likartade utmaningar, oavsett var i staden de ligger.

De skolor som av någon anledning hade ett negativt ekonomiskt resultat, till exempel till följd av att färre elever går på skolan, behöver anpassa sin verksamhet till detta. Denna verklighet är ett faktum oavsett nämnd eller huvudman, det gäller lika för alla skolor. Några nedskärningar, alltså en mindre tilldelning än vad som motiveras av annat än vikande elevantal eller tidigare överdrag på budget, har jag inte fått några signaler om att det skulle ske någonstans i staden.

En av anledningarna att förändra nuvarande fördelningsmodell till skolorna är att se hur vi kan minska risken för stora svängningar i ekonomin när till exempel antal elever förändras på kort tid. Det är ju som Janne Otterström skriver, svårt att på kort tid göra rimliga anpassningar i sin verksamhet när elevunderlaget minskar.

För att säkra långsiktigheten bevakar varje stadsdel utvecklingen, liksom jag själv i min roll som Skolkommunalråd och nämndordförande i den nya grundskolenämnden.

Karin Pleijel (MP), Skolkommunalråd

Ämnen i artikeln