Opinion
Debatt: ”Inga bu-rop mot Israel har klippts bort”
ETC nyhetsmagasin
Christina Hill, ansvarig utgivare för Eurovision i Svt, bemöter vad hon kallar ”några sakfel” i America Vera-Zavalas krönika i ETC nyhetsmagasin.
Det är skribenten och inte ETC nyhetsmagasin som står för åsikten.
Grundtanken med Eurovision Song Contest är att låta musiken förena och att sätta de tävlande artisterna i fokus. Därför finns det EBU-regler som styr användningen av politiska symboler och flaggor både i arenan och i den internationella tv-sändningen. Det är exakt samma regler som gällde på Eurovision i Liverpool 2023 och det är en policy som varje värdland måste förhålla sig till när man arrangerar en finalvecka av ESC.
Hanteringen av politiska uttryck och ställningstaganden i årets utgåva av tävlingen har helt förståeligt väckt debatt och diskussioner. Väldigt många är berörda och påverkade av världsläget. Det är svåra avvägningar och Svt har haft en ständig dialog med EBU om de utmaningar vi ställts inför. Tävlingen har förstås inte varit isolerad från omvärldens händelser och vi har varit mycket ödmjuka inför komplexiteten i uppgiften.
När det nu i efterhand sprids felaktiga uppgifter är det därför viktigt att få förtydliga några saker. Följande påståenden i Americas krönika är inte korrekta:
Det viftades inte friskt i arenan med andra flaggor, utöver de tävlande ländernas flaggor och regnbågsflaggan, samtidigt som bara den palestinska flaggan plockades bort.
Inga bu-rop mot Israel har klippts bort eller censurerats. Ljudbilden på plats i arenan är en helt annan än den som går ut i sändning eftersom bidragen annars skulle drunkna i jubel och publiksång.
EBU:s beslut att i sista stund diskvalificera den nederländska artisten hade ingenting att göra med att han frågade ”Why not?” när moderatorn för presskonferensen sa att den israeliska artisten inte behövde svara på en fråga om kriget. Beslutet byggde på att artisten utreds för olaga hot efter att ha uppträtt våldsamt och aggressivt mot en person i produktionen.
Som Host Broadcaster 2024 har Svt på EBU:s uppdrag producerat en internationell sändning som visas över hela världen. Eurovision Song Contest är också ett tv-program, med en ansvarig utgivare, där det inte finns utrymme att möta upp eller förklara politiska påståenden, aktioner eller symboler. Det är inte en scen för politiska budskap, hur viktiga eller angelägna de än kan tyckas vara. Svt har som uppdrag att bevaka världsläget och den internationella politiken och gör det också varje dag, varje vecka året om i vårt nyhetsutbud, i dokumentärer, satir och samhällsprogram.
/Christina Hill, ansvarig utgivare för Eurovision, Svt.
SLUTREPLIK: "Svt silar mygg och sväljer kameler"
Eurovisions ansvariga utgivare Christina Hill vill gärna korrigera faktafel i min text. Några bu-rop har inte klippts bort. Ok, sorry, det var fel, det stod så i Aftonbladet som jag tänkte var en pålitlig källa. Det viftades inte med andra flaggor. Ok, jag har varit i kontakt med folk som har sett andra flaggor, men det är säkert fel, och ansvarig utgivare Hill har rätt.
Men svaret är ett praktexempel på när en stor institution silar mygg och sväljer kameler. För vad är små fel gentemot de stora som public service har gjort – nämligen att inte stå upp för de värden som ständigt saluförs som svenska, som centrala för uppdraget, speciellt när de ska säljas utomlands och till invandrare i Sverige. Det pågår ett folkmord, Internationella brottmålsdomstolen har utfärdat en arresteringsorder gentemot Israels premiärminister Netanyahu men fru Hill ställer sig på fel sida om historien och försvarar inte ens sin egna stora artist Eric Saade för hans mod. Han bröt mot reglerna – tror det heter civilkurage på svenska.
/America Vera-Zavala