Opinion
Debatt: Inför tak över huvudet-garanti i alla kommuner
Dagens ETC
Antiziganismen måste bekämpas genom ett aktivt antirasistiskt arbete, men också genom konkreta politiska förändringar som förbättrar romers villkor i Sverige idag.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Antiziganismen måste bekämpas genom ett aktivt antirasistiskt arbete, men också genom konkreta politiska förändringar som förbättrar romers villkor i Sverige idag, skriver Stefan Lindborg.
Idag är det Internationella romadagen. Dagen fungerar som romernas nationaldag och uppmärksammas över hela världen, till minne av den första romska internationella kongressen i London 1971. I en tid då rasistiska krafter flyttar fram sina positioner, romer utsätts för hatbrott och diskriminering samt när fattigdom tvingar människor att tigga för att klara sig, då är behovet stort av en dag för att uppmärksamma romernas situation.
Ung Vänster är en del av den antirasistiska rörelsen i Sverige. Det innebär att vi konsekvent tar ställning mot och aktivt bekämpar rasism, vilka uttryck den än må ta sig. Antiziganism, rasism riktad mot romer och resande, är i många avseenden ett växande samhällsproblem i Sverige. Antiziganismen måste bekämpas genom ett aktivt antirasistiskt arbete, men också genom konkreta politiska förändringar som förbättrar romers villkor i Sverige idag.
Sverige har, precis som alla andra länder i Europa, en historia av förföljelser och rasism riktad mot romer. Förra året presenterade regeringen en vitbok om övergreppen och kränkningarna mot romer under nittonhundratalet. Vitboken uppmärksammar en del av den moderna svenska historien som annars brukar sopas under mattan. Tvångssteriliseringar, rasbiologiska kartläggningar, trakasserier av myndigheter och polis och förvägran av grundläggande sociala rättigheter är bara några allvarliga exempel på det som romer har utsatts för i Sverige.
Samtidigt som det är viktigt att synliggöra historiska övergrepp får man aldrig glömma att antiziganismen också är en del av berättelsen om det moderna Sverige. Brottsförebyggande rådet (Brå) uppskattade 2013 antalet antiromska hatbrott till 233 stycken. Självklart är också mörkertalet stort. Samma myndighet konstaterar att enbart en (1) procent av de antiromska hatbrotten personuppklaras. Hatbrott är ett av rasismens värsta uttryck. Från samhället sida är det viktigt att se till att fler som begår dessa brott ställs till svars och fälls för sina gärningar.
I en tid då rasistiska strömningar i Europa intensifieras förvärras också romers situation. Som en följd av fattigdom och rasism tvingas många romer till andra EU-länder för att kunna försörja sig. Många utlämnas till att tigga pengar för att klara sig. Samtidigt som man bekämpar de strukturella orsakerna bakom fattigdom och diskriminering, krävs det förändringar som underlättar situationen för de EU-migranter som idag tvingas till att tigga. Ung Vänster vill se en tak över huvudet-garanti i alla kommuner. Inga avhysningar från boplatser ska ske innan kommunen kan erbjuda ett annat, bättre boende. Vi vill också att det i kommunerna inrättas kontaktcenter som kan fungera som en social mötesplats för EU-migranter och där rådgivning och kontakt med myndigheter kan förmedlas.
Ung Vänsters kamp för romers rättigheter handlar om solidaritet och inte om välgörenhet. Medan välgörenhet kommer ovanifrån innebär solidaritet att man kämpar tillsammans mot gemensamma mål. Även om romernas sociala kamp för likaberättigande har varit framgångsrik på många plan i Sverige, finns det fortfarande mycket kvar att göra. Vi måste vara många som står upp mot rasism, som bekämpar orättvisor och sin agerar för att slå vakt om att ska få leva under värdiga livsvillkor. Inte bara idag på Internationella romadagen, utan varje dag, hela tiden.