Opinion
Debatt: Inför sommarjobbsgaranti
Dagens ETC
Alla ungdomar, oavsett i vilken del av landet de råkar bo, bör erbjudas riktiga jobb till avtalsenliga löner. Därför vill SSU att en sommarjobbsgaranti införs, skriver förbundsordförande Gabriel Wikström.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Det är inte acceptabelt att ungdomar erbjuds så olika löner och villkor på sitt första möte med arbetsmarknaden. Alla ungdomar, oavsett i vilken del av landet de råkar bo, bör erbjudas riktiga jobb till avtalsenliga löner. Därför vill SSU att en sommarjobbsgaranti införs, skriver förbundsordförande Gabriel Wikström.
Sedan millennieskiftet har SSU varje år genomfört en kartläggning av svenska kommuners sommarjobbsinsatser riktade mot ungdomar i gymnasieåldern. Bland annat tittar vi på antalet erbjudna sommarjobb och feriepraktikplatser, lön, anställningens längd samt samarbete med fackliga organisationer och privat näringsliv.
Årets undersökning visar att det finns stora skillnader i den lön som betalas ut till ungdomarna, i vissa fall på flera hundra procent. Exempelvis tjänar en 16-åring som har feriepraktik i Hjo endast 33 kronor i timmen, medan en lika ung person med sommarjobb i Alvesta får mer än tre gånger så mycket: 108 kronor i timmen.
Skillnaderna kan förklaras av flera faktorer. En viktig sådan är om anställningen består av sommarjobb eller feriepraktik. En annan är att lönerna i hög grad varierar mellan olika kommuner. Alltså, de 16-åringar vars föräldrar råkar bo i borgerligt styrda Hjo åkte på nitlotten att tjäna 33 kronor i timmen för sin feriepraktik. Medan 16-åringar i socialdemokratiskt styrda Malung-Sälen istället får mer än dubbelt så mycket för sin feriepraktik, 83:50 kronor i timmen.
Det är inte acceptabelt att ungdomar erbjuds så olika löner och villkor på sitt första möte med arbetsmarknaden. Alla ungdomar, oavsett i vilken del av landet de råkar bo, bör erbjudas riktiga jobb till avtalsenliga löner. Därför vill SSU att en sommarjobbsgaranti införs.
Vårt förslag om en sommarjobbsgaranti innebär att statliga medel öronmärks för att samtliga ungdomar i gymnasieåldern ska erbjudas ett riktigt sommarjobb till kollektivavtalsenliga villkor. Praktiskt bör genomförandet skötas av kommunerna.
Därigenom ger vi alla unga möjlighet att ta sina första kliv in på arbetsmarknaden, samtidigt som vi minskar löneklyftorna bland sommarjobbande unga.
En sommarjobbsgaranti är en viktig arbetsmarknadspolitisk åtgärd som redan införts i flera socialdemokratiskt styrda kommuner. En ungdom som har haft ett arbete, och därigenom fått erfarenhet, kontakter och referenser, har även lättare att senare få ett annat jobb. Garantin är också en frihetsreform: Ungdomar ska ha rätt till meningsfull sysselsättning och egna pengar att leva på även under sommarmånaderna.
Ska garantin kunna bli verklighet är det dock viktigt att kommunerna blir bättre på att föra dialog med arbetsmarknadens parter. I vår undersökning uppger 86 procent av kommunerna att lönen för sommarjobben är förhandlade med facket. Det är en bra siffra, som visserligen bör bli bättre, men som ändå visar att de allra flesta kommunerna tar ungas jobbvillkor på allvar.
Samtidigt uppger endast 28,5 procent av kommunerna att de samarbetar med det lokala näringslivet för att få fram sommarjobb.
Även om det finns skriande behov av fler människor i den offentliga välfärden så måste koordineringen med den privata sektorn skötas bättre. Alla potentiella jobb måste tas tillvara om en sommarjobbsgaranti ska vara möjlig att införa.
Åtta år med en borgerlig regering har lett till att arbetslösheten bland unga har ökat.
Den 14 september är det slut. Då ser vi fram emot en socialdemokratiskt ledd regering som tar ungdomsarbetslösheten på allvar och som ser betydelsen av att införa en sommarjobbsgaranti för alla unga. Så att vi får se bättre siffror när vi återkommer med vår sommarjobbsundersökning nästa år.
Gabriel Wikström
Förbundsordförande SSU