Hoppa till innehållet

ETC Stockholm

Debatt: Inför nollvision mot drunkningsolyckor

”Det är långt ifrån alla barn som har föräldrar som har råd att betala privat simundervisning eller möjlighet att sitta vid bassängkanten under tiden barnet lär sig simma”, skriver debattören Lisa Palm, Feministiskt initiativ Stockholm.
”Det är långt ifrån alla barn som har föräldrar som har råd att betala privat simundervisning eller möjlighet att sitta vid bassängkanten under tiden barnet lär sig simma”, skriver debattören Lisa Palm, Feministiskt initiativ Stockholm. Bild: Bild: Fredrik Sandberg/TT

ETC Stockholm

Drunkning är den vanligaste dödsorsaken för barn mellan ett och sex år. Risken för drunkning är störst för barn med bakgrund i Mellanöstern och barn i förskoleåldern med ensamstående föräldrar. Det visar tydligt att simkunnighet är en klassfråga.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Stockholm som står för åsikten.

Det är med stor oro vi tar del av nya uppgifter om att skolorna godkänner barn som simkunniga, när de i själva verket inte kan simma. Simundervisningen i skolan är livsviktigt, inte minst för de mest utsatta barnen. Skolan får inte tumma på den punkten. Det är helt oacceptabelt att skolor inte tar sitt uppdrag att lära alla barn att simma på allvar.

Det behövs en nollvision för drunkningsolyckor. Feministiskt initiativ i Stockholm vill se en utökad simundervisning som startar redan i förskoleklass. I dag får barn oftast simundervisning i årskurs 1–2. Men för barn med väldigt lite tidigare erfarenhet räcker det inte för att hinna lära sig simma ordentligt.

I början måste barnet lära sig enklare saker som att hålla huvudet under vattnet, plaska och leka tills de känner sig trygga. Det kan barn göra redan i förskoleklass.

Simkunnighet ska inte vara en fråga om klass. Ändå ser vi att trycket på den privata simundervisningen har ökat. Men det är långt ifrån alla barn som har föräldrar som har råd att betala privat simundervisning eller möjlighet att sitta vid bassängkanten under tiden barnet lär sig simma. Det är därför skolans kompensatoriska uppdrag måste följas och läroplanen efterlevas.

För många barn från fattiga familjer saknar även föräldrarna simkunnighet. Det är då framför allt kvinnor som inte fått möjlighet att lära sig att simma. Det är också till största delen kvinnor som tar ansvar för barn som ensamstående föräldrar. Feministiskt initiativ Stockholm menar därför att det kan vara livsavgörande med simundervisning enbart för kvinnor. Särskilda baddtider kan vara det som krävs för att barn och kvinnor ska lära sig simma. Det kan rädda liv.

Svenska livräddningssällskapet har länge förordat att simundervisningen borde starta tidigare. Skolverkets rapporter visar att det ökar sannolikheten för alla elever att uppnå kraven för simkunnighet i årskurs 6.

Genom att lyssna på Svenska livräddningssällskapet kan vi rädda barns liv och minska drunknings-olyckorna.

Sommarens svalkande bad ska vara en källa till njutning för alla. Inte en aktivitet som är förenad med livsfara för de mest utsatt barnen och deras mammor. Att kunna bada på sommaren får inte vara en fråga om klass, kön eller varifrån du kommer.

Det är dags för en nollvision mot drunkningsolyckor och inför simundervisning redan i förskoleklass. Men låt också mammorna lära sig simma. Så räddar vi liv.

 

Ämnen i artikeln