Opinion
Debatt: Individualiserad föräldraförsäkring ett viktigt steg mot jämställdhet
Dagens ETC
I dag tillsätts utredningen ”Jämställt föräldraskap och goda uppväxtvillkor för barn” som regeringen och Vänsterpartiet kommit överens om. Nu har vi äntligen på allvar möjlighet att ta tag i frågan om kvinnors lägre lön, lägre livsinkomst och sämre arbetsvillkor, skriver Ulla Andersson (V) och Wiwi-Anne Johansson (V).Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Det är glädjande att så många står upp för att kvinnors löner ska vara likvärdiga männens och vill få slut på den historiska nedvärderingen av kvinnors arbete.
För att det ska bli verklighet behöver det obetalda arbetet med hem och barn fördelas lika mellan kvinnor och män. Det är huvudnyckeln för att komma åt ojämställdheten på arbetsmarknaden.
När det blir tal om att göra något åt detta sticker dock många huvudet i sanden, då det utmanar normer och strukturer som bitit sig fast i samhället och hos enskilda individer. Det kan vara svårt att ta till sig att fördelningen av uttaget av föräldraförsäkringen har påverkan på alla kvinnors villkor på arbetsmarknaden och också på den kommande pensionen.
Nu ska äntligen utredningen ”Jämställt föräldraskap och goda uppväxtvillkor för barn” som regeringen och Vänsterpartiet kommit överens om börja arbeta. Den tredje kvoterade månad som nu också införs ser vi som ett steg mot en individualiserad föräldraförsäkring. Vårt mål är ett jämställt uttag av föräldraförsäkringen, och det är även målet i vår överenskommelse med regeringen, eftersom vi vet hur detta påverkar kvinnors ställning på arbetsmarknaden.
Föräldraförsäkringens är en viktig del av vår välfärd. Den ger förutsättningar för att kombinera familjeliv och yrkesliv. Fördelningen måste samtidigt fortsätta förbättras.
Uppdraget till utredningen är att analysera och föreslå åtgärder för att uppnå en jämställd fördelning av föräldraledigheten. Den ska kartlägga, analysera och presentera effekter och konsekvenser av nuvarande fördelning avseende möjligheten att uppnå ekonomisk självständighet under hela livet: en del i det är också att analysera hur fördelningen påverkar kvinnors hälsa.
I dag tar männen ut en fjärdedel av föräldraledigheten. Denna ojämställda fördelning av ledighet har stor betydelse för hur arbetsgivarna ser på kvinnors ställning på arbetsmarknaden. Arbetsgivare vet av erfarenhet att de kan räkna med att en kvinna kommer att vara hemma betydligt mer med sina barn än vad en man kommer att vara. Då blir det också för en arbetsgivare logiskt att män erbjuds andra karriärmöjligheter, tillgång till fortbildning, högre tjänstgöringsgrad och högre lön. Kvinnors hälsa påverkas negativt och kvinnors sjuktal är därför högre än mäns. Kvinnan betraktas därför än i dag som en form av reservarbetskraft.
Alla kvinnors liv påverkas, oavsett om vi själva har barn eller inte. Alla kvinnor får lägre lön, deltids- och visstidsanställningar i betydligt högre utsträckning än män, sämre ersättningar från försäkringssystemen, sämre hälsa och betydligt lägre pensioner. Kvinnor har i genomsnitt 12 500 kr/månad i pension och män 18 900. Det är en skillnad på 76 800 kr om året. Så kan vi inte ha det. Det är inte rimligt att kvinnor betalar ett så högt pris för föräldraskapet.
Utredningens arbete kommer att ha stor betydelse för kvinnors liv och ekonomiska ställning. Såväl under arbetets gång som de resultat den kommer att presentera. Nu har vi äntligen på allvar möjlighet att ta tag i frågan om kvinnors lägre lön, lägre livsinkomst och sämre arbetsvillkor. Den här utredningen ger förutsättningar för det om den politiska viljan finns. Förväntningarna finns där inte minst från dagens unga och kommande generationers kvinnor. Och jämställdhet gynnar både kvinnor och män.
Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson, Vänsterpartiet
Wiwi-Anne Johansson, talesperson socialförsäkringar och pensioner, Vänsterpartiet