ETC Göteborg
Debatt: Hyresregleringen har spelat ut sin roll
Dagens ETC
Bostadspolitiken är ett ämne som tyvärr inte kommer att bli en het valfråga. Det kan hända att frågan är för teknisk, eller att de största partierna är väl medvetna om att det krävs genomgripande förändringar som missgynnar – eller gynnar – stora delar av väljarkåren.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Vänsterpartisten Christian Larsson inleder sin debattartikel (ETC Göteborg 9/8) genom att hävda att ett prioriterat mål är att bygga bort bostadsbristen under kommande mandatperiod. Det är inte möjligt. Boverket har varit ute flera gånger och pekat på varför det inte är ett realistiskt mål.
Men debattören har givetvis rätt i att bostadsbristen är påtaglig och att de som drabbas allra hårdast är de som inte har en fot inne i bostadsmarknaden. Ofta handlar det om unga, studenter och nyanlända.
För att få bukt med de stora problem som bostadsmarknaden dras med, behövs det nya lösningar. Där gapar Vänsterpartiets politik tomt. I artikeln hävdas det att lösningen är att bygga fler billiga hyresrätter. Utan att konkretisera hur, hoppar debattören raskt vidare med att kritisera en halmdocka av allianspartiernas politik. Det är få som skulle ha invändningar mot billiga hyresrätter. Men de som sysslar med bostadspolitik är väl medvetna om att det i dagsläget inte är möjligt att bygga billiga hyresrätter, eftersom Sverige har EU:s högsta byggkostnader. En naturlig följd av detta blir att nybyggda hyresrätter är alldeles för dyra.
Den senaste mandatperioden har regeringen, med Vänsterpartiet i spetsen, försökt framställa sitt investeringsstöd till hyresrätter som en lösning. Resultatet har varit en flopp. Miljardutgifterna har enbart lett till 9 000 nya hyresrätter. Majoriteten av dessa är dessutom belägna i mindre städer,
enligt en granskning av Dagens industri.
Det finns ingen enkel lösning på bostadsbristen. Efter valet vill Centerpartiet därför se en bred bostadspolitisk överenskommelse som tar tag i de stora problem som ligger till grund för den brist vi ser. Vi vill att en del av överenskommelsen ska beröra hyresregleringen, som är ett av de största problemen på bostadsmarknaden.
Genom att hålla hyrorna långt under vad människor faktiskt är villiga att betala utnyttjas inte de bostäder som finns effektivt. Det nuvarande hyressättningssystemet har spelat ut sin roll. Genom att på sikt omreglera hyresmarknaden kan vi både säkra besittningsskyddet för de som redan har en bostad samtidigt som utbudet av hyresrätter ökar genom ett mer effektivt utnyttjande av nuvarande hyresrätter.
Det finns idag väldigt få vägar in till bostadsmarknaden, även för de som är villiga att betala ett högre pris. I slutändan blir det en klassfråga. Studenter som kommer från mindre bemedlade hem drabbas allra hårdast. Eftersom de ofta har ett för svagt socialt kapital för att få tag på ett hyreskontrakt och dessutom inte har föräldrar som kan bistå med hundratusentals kronor för en kontantinsats, blir den sociala rörligheten lidande.
Klassresan ska inte vara en klassfråga. Därför kommer vi fortsätta jobba för en politik som säkerställer klimatsmarta bostäder, en mer dynamisk stad och färre regleringar. Eftersom allt börjar med ett tryggt boende.