ETC Göteborg
Debatt: Hur ska vi kunna förbereda och lugna eleverna inför de klimatförändringar som kommer?
Dagens ETC
Elever är inte dumma. De tar till sig den alarmerande informationen om klimatförändringarna. De inser att dessa kommer att påverka deras liv i framtiden. Hur ska vi kunna ingjuta hopp i eleverna? Hur ska vi på bästa sätt kunna förbereda dem?Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Det duger inte att som Trump påstå att klimatförändringarna bara är något som kineserna har hittat på. Vi vet att de kommer att radikalt förändra förutsättningarna för livet på jorden. Och att vi skulle ha kunnat förhindra detta i tid om inte om hade funnits. Om inte egoismen lagt sig hindrande i vägen. Följande artikel publicerade jag på min hemsidan den 1 juni 2016:
”Världens nationer har enats om klimatmål i Parisavtalet. Applåder. Miljöförstöringen hejdas. Världen räddas. Om det vore så väl. Dessvärre ligger det en ofantlig bromskloss i vägen för en sådan utveckling. Egoismen.
Alla är sig själva närmast och alla handlar på det sätt som är lönsammast eller bekvämast för dem själva. Ska klimatmålen nås måste alla ge avkall på egoismen. Och det kommer man inte att vilja göra. Ländernas regeringar kommer i praktiken att gå med på så lite åtaganden och uppoffringar för landet som möjligt. För att få så många röster som möjligt i kommande val.
Kol- och oljeindustrin lägger hinder i vägen för utplaningen av de fossila bränslen som mer än annat hotar miljön. För att de tjänar pengar på dem. Kärnkraftsindustrin vill fortsätta att producera el och öka på det avfallsberg som hotar miljön i tusentals år framöver. För att den tjänar på det.
De flesta konsumenter kommer även i fortsättningen att vilja köra bil och äta kött, trots att de då bidrar till klimatförstöringen. För att det är bekvämast så och att de vill slippa ändra sina vanor.
Redan nu måste massor av människor överge sina hem på grund av översvämningar. Redan nu svälter massor av människor på grund av att torka har fördärvat deras skördar. Redan nu har folkvandringar påbörjats till följd av klimatförändringarna. Om så de klimatmål som man har kommit överens om trots allt skulle komma att uppnås om 20–30 år så kommer det troligen att vara för sent. Dessvärre är det nog redan kört. Det känns svårt att skriva detta. Men så är det.”
Utvecklingen sedan detta skrevs har snarare förstärkt den dystra profetian. Kvarstår frågan hur vi ska hantera detta i skolan. Vad krävs för att göra eleverna bättre rustade att möta framtiden? Vilka mål för skolan måste tillkomma? Hur ska vi kunna lugna eleverna och ge dem någon framtidstro? Jag vet det inte.