Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Hur kan SD bjudas in till Förintelsens minnesdag?

Bild: Bild: AP/TT

Dagens ETC

Det finns inte politisk enighet kring dessa frågor. Det är här striden står, skriver Mikael Almén och Gudrun Schyman om att SD är med på ett arrangemang under Förintelsens minnesdag i Göteborg.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Den tiden är förbi då det fanns en poäng med att visa politisk enighet kring den här typen av frågor. Det finns inte politisk enighet kring dessa frågor. Det är här striden står, skriver Mikael Almén och Gudrun Schyman om att SD är med på ett arrangemang under Förintelsens minnesdag i Göteborg.

  Den 27 januari 1945 befriades Auschwitz. Dagen är officiell minnesdag för Förintelsen och i år uppmärksammas den särskilt eftersom det nu är 70 år sedan. Människor samlas världen över till en årlig manifestation.

I Göteborg arrangeras ”Samling för demokrati”, ett arrangemang med angeläget program och brett inbjuden målgrupp. Eventet beskrivs som ”en samling för demokrati och mänskliga rättigheter, mot nazism och politiskt våld”.

Minnesdagen arrangeras av Länsstyrelsen i Västra Götalands län och riksdagspartierna i Göteborg i samarbete med Göteborgs universitet, Göteborgs stad och Judiska församlingen i Göteborg.

Riksdagspartierna. Så är formuleringen vald i inbjudans inledning. Längre ner i programmet, där samtliga arrangörer är utskrivna framgår att Sverigedemokraterna är en av dem.

Centerpartiet, Folkpartiet Liberalerna, Kristdemokraterna, Miljöpartiet De Gröna, Moderata samlingspartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet arrangerar alltså detta event tillsammans med Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraterna, det parti som Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven betecknar som nyfascistiskt. Sverigedemokraterna vars politik av Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt och Miljöpartiet De Grönas språkrör Gustav Fridolin benämns som rasistisk.

Oavsett val av etikett borde dessa sju partier vara överrens om att det är otänkbart att arrangera någonting, allra minst denna slags dag tillsammans med Sverigedemokraterna. Vad vi ser är en politisk inkonsekvens i form av en retorik som tycks vara illa förankrad i en praktik. Detta leder sorgligt nog till en normalisering av Sverigedemokraterna.

Att Sverigedemokraterna är representerade i riksdagen gör inte deras politik rumsren. Det tvättar inte bort det faktum att partiet har sina rötter i nynazismen eller att de om och om igen i ord såväl som handling har visat att de inte står för människors lika värde. Vid sida av den främlingsfientliga politiken vill de riva upp rättigheter för kvinnor och hbtq-personer.

Den tiden är förbi då det fanns en poäng med att visa politisk enighet kring den här typen av frågor. Då det fanns en poäng med att visa att frågan om människors lika värde är den lägsta nivå där alla partierna är eniga, att det inte är där skiljelinjen går. För nu är det just det den gör. Det finns inte politisk enighet kring dessa frågor. Det är här striden står.

”Låt inte Sverigedemokraterna bli en normal del av vår politiska vardag. Låt inte Sverigedemokraterna framstå som ett riksdagsparti bland de andra.” Så skrev Emerich Roth, överlevande från förintelsen på DN Kultur den 23 januari.

Det är nu normaliseringen äger rum. Det är nu vi måste reagera och agera.

Vi får aldrig mer tiga. Vi får aldrig mer se åt sidan. Vi får aldrig mer säga att vi inte visste.

För varje antirasist bör det vara otänkbart att medverka till att ge Sverigedemokraterna legitimitet genom att besöka deras arrangemang.

För varje antirasistiskt parti som nu har skrivit sitt namn vid sidan av Sverigedemokraternas på inbjudan till arrangemanget ”Samling för demokrati” bör vi nu vänta en förklaring.

Mikael Almén, mänskliga rättigheter-aktivist

Gudrun Schyman, talesperson Feministiskt initiativ