ETC Stockholm
Debatt: Hur fan ska vi ha råd att leva?
ETC Stockholm
Orsakerna till hyreshöjningarna är många. Dels är så klart bristen på bostäder ett faktum. Men bidragande är också Alliansregeringens försvagande av hinder emot oskäligt höga hyressättningar.Det är skribenten och inte ETC Stockholm som står för åsikten.
År 2013 trädde lagen (2012:978) om uthyrning av egen bostad i kraft, och sedan dess har möjligheterna att sätta oskäliga hyror blivit mycket större. Alliansregeringen införde denna lag för att öka tillgången till bostäder, inte minst för unga. De tänkte sig att detta kunde göras genom att underlätta möjligheten för privatpersoner att, utanför näringsverksamhet, hyra ut sina bostäder. Det kan låta bra, men när regeringen i förarbetet till lagen skrev ”åtgärder för att underlätta för privatpersoner att hyra ut sin bostad” menade de egentligen åtgärder för att kunna sätta högre hyror.
Hyressättning för hyresrätter styrs av 12 kap jordabalken, där det finns en hyresreglering som försvårar möjligheten att sätta ockerhyror. Tidigare omfattades även de som hyr från privatpersoner av dessa bestämmelser, men vid införandet av den nya lagen så sätts 12 kap ur spel för många av dem. I stället används bestämmelser i lagen om uthyrning av egen bostad, som har ett helt annat sätt att bestämma vilken maxhyra som är tillåten. Låt oss ta ett exempel.
I dagsläget kan du köpa en etta på 34 kvadratmeter i förorten Vällingby för omkring 2 miljoner kronor. För att beräkna hyran ska inköpspriset för bostadsrätten multipliceras med avkastningsräntan. Därefter ska driftskostnaden, det vill säga det bostadsrättsföreningen tar i avgift per månad, läggas till. Resultatet är en tillåten hyressättning enligt lagen. För ettan i Vällingby med driftkostnad om 3 000 kronor per månad och en avkastningsränta på 4 procent kan du alltså ta ut en hyra på minst 9 667 kronor.
För en studerande i Stockholm som tar ut fullt bidrag och lån (cirka 9 900 kronor/månaden) innebär det här att hen endast får 233 kronor över varje månad. Då hyresgästen enligt Alliansregeringen främst var tänkt att vara ung eller student, anser vi att lagen inte lever upp till sitt eget ändamål. På det har vi dessutom det faktum att alla siffrorna i exemplet är föränderliga.
Att hyresberäkningen bygger på kostnaden för en bostadsrätt medför enorma problem. Med Sveriges snabbt stigande bostadspriser, inte minst i storstäderna och framför allt i Stockholm, kommer hyran i vårt exempel med all sannolikhet bara att stiga och stiga.
Den här lagen har möjliggjort en drastisk och helt orimlig prissättning på hyrda bostäder och bör omedelbart upphävas. Hur ska vi annars ha råd att leva?