Replik
Debatt: Hovet svarar: Falskt om kungens privata egendom
Dagens ETC
Hovet överlåter åt andra att debattera statsskicket, men sakfel måste bemötas. Ett sådant sakfel är att apanaget används för att köpa in juveler och konst. Det skriver Margareta Thorgren, informationschef för Kungliga hovstaterna i en replik på debattartikeln ”Dags att stoppa strömmen av skattemedel ner i kungens fickor”.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Enligt grundlagen är Sverige en konstitutionell monarki med en kung eller drottning som statschef. Frågan om statsskicket ägs ytterst av riksdagen, svenska folkets valda ombud.
Hovet, den organisation som har att stödja statschefen, överlåter åt andra att debattera statsskicket. Men när rena sakfel sprids om statschefen och hovets organisation, såsom i den publicerade debattartikeln av Niclas Malmberg den 21 februari, behöver dessa påståenden bemötas.
Debattartikeln bygger i stora delar på en bok som publicerades 2018. Denna bok, som Republikanska föreningen återkommande hänvisar till i olika debattartiklar, innehåller ett stort antal spekulationer och framställer Kungl. Hovstaterna som en laglös och korrumperad organisation. Det är påståenden av en sådan art som gör det svårt att bemöta boken i sin helhet på ett seriöst sätt.
Bland annat gör boken, och även Niclas Malmberg, gällande att statschefen och kungafamiljen använder riksdagens anslag för att på olika sätt berika sig själva och öka sina personliga förmögenheter.
Artikelförfattaren påstår att Kungens privatägda konst renoveras med skattemedel. Detta påstående är falskt.
En central del i Kungahusets uppdrag är att tillgängliggöra det kungliga kulturarvet. Det görs bland annat genom att tio av de elva kungliga slotten hålls öppna för allmänheten. Där visas en stor mängd tavlor, möbler och andra föremål. En del är statligt ägt och en del ägs av kungen privat eller av familjestiftelser. Oavsett hur ägarförhållandena ser ut är lösöret en del av vårt gemensamma kulturarv, och hålls samlat för att sparas för kommande generationer. Om privat konst och värdefullt lösöre skall renoveras sker detta med privata medel eller medel ur familjestiftelser.
Artikelförfattaren påstår att hyresintäkterna från Djurgården ”stoppas i egen ficka” av kungafamiljen. Detta påstående är falskt.
Sedan 1452 har Djurgården legat under kungligt ansvar. Genom Kungens långvariga engagemang för denna plats har Djurgården kunnat fortsätta att vara ett grönt rekreationsområde för stockholmare och besökare – en plats för natur, kultur och nöje. Hyresintäkter för fastigheter på Djurgården tillfaller Kungl. Djurgårdsförvaltningen och får enbart användas för att förvalta och utveckla Djurgården. Intäkter från andra fastigheter som ägs av staten men disponeras av Kungen tillfaller Statens Fastighetsverk.
Artikelförfattaren påstår att apanaget används för att köpa in juveler och konst som därefter bokförs som privat egendom. Detta påstående är falskt.
Anslaget som statschefen får för att utföra sina uppgifter används för att täcka kostnaderna för statschefsämbetet, såsom resor, representationsmiddagar, audienser med mera. Den absoluta merparten är lönekostnader för hovstatens personal. Den andra delen av anslaget ska täcka skötseln av de kungliga slottens och de byggnader, parker, trädgårdar och skogar som hör till slotten.
För den som är intresserad av Kungl. Hovstaternas verksamhet och ekonomi står utförlig information om detta, inklusive intäkts- och kostnadsfördelning, att finna i den årliga verksamhetsberättelse som publiceras på kungahuset.se.