ETC Göteborg
Debatt: Hönornas verklighet bakom påskäggen
ETC Göteborg
Djurrättsalliansen: Ska du välja bort ägg och övriga djurprodukter inför påsk?Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.
Några gånger om året firar vi stora högtider, vi samlas bland vänner och familj. Det är fint med sådana här traditioner och en viktig del av vårt kulturella arv. Denna vecka är det påsk, det är dags att påskpynta och måla ägg. Och ägg äts även i rekordstora mängder under påskveckan.
VI VILL VETA VAD DU TYCKER!
Skicka din insändare eller debattartikel, upp till 4000 tecken, till
goteborg@etc.se
Men de hönor som lägger äggen vi målar och äter talar vi sällan om. En industri som pågår bakom stängda dörrar. 8 miljoner hönor lever i den svenska äggindustrin och vi måste prata om deras liv.
Allt börjar i kläckeriet. Kycklingarna föds och man gör en så kallad könsbestämning och avlivar tupparna direkt. Tuppkycklingar är värdelösa för äggindustrin, de är inte heller gynnsamma för köttproduktion. 15 000 tuppkycklingar gasas eller mals ihjäl varje dag i Sverige. Hur värphönsen, de som överlever kläckeriet, lever sina liv påverkas av vilket uppfödningssystem de hamnar i.
Frigående, ekologiska och gårdsägg, som de ibland kallas, lyfter alla fram sina fördelar för djuren. Olika höga trappor i djurskyddet är ett sätt att få människor att äta med gott samvete och ett sätt för industrin att skydda sig från kritik. När hemska bilder från hönor i burar avslöjas pratar industrin om bättre och dyrare alternativ, det är konsumenter som får avgöra till slut hur hönorna ska leva. I dag lever 66 procent i frigående system inomhus, 16 procent i ekologiska gårdar, 15 procent i bur och tre procent frigående utomhus.
Många tror att “frigående hönor” har det bra. Men även om hönorna slipper buren så tvingas de dela ett begränsat utrymme. De flesta lever med tiotusentals andra i en myllrande fabriksmiljö. De har svårt att bilda sociala relationer och ofta börjar hönorna plocka fjädrar och hacka på varandra. En svensk fabrikshöna måste lägga cirka 330 ägg om året för att anses duglig. Efter 1,5–2 år gasas de med koldioxid eller sänks ned i ett elektrifierat vattenbad, och slaktas. Skillnaden med ekologiskt och kravmärkt är att det får hållas max sex hönor per kvadratmeter i stället för nio och de ska ges tillgång till en gräsbevuxen hage utomhus under sommarhalvåret, åtta timmar nattvila utan artificiellt ljus och ett bad. Men även dessa hönor dödas så fort deras kroppar inte längre klarar av den extremt intensiva äggläggningen. Även inom ekologisk och kravmärkt industri dödas alla tuppkycklingar.
En privat gård där äggen anses vara de bästa saknar ofta Krav-märkning, men där behövs ingen dyr marknadsföring. I stället visas hönorna som husdjur. De kan komma från ett kläckeri, eller vara samma hönor som överlevde tiden i fabriken, som köpts av privatpersoner istället för att slaktas. På så sätt “räddas” en bråkdel för att vara halvt produkt, halvt sällskapsdjur tills de slaktas och blir djurfoder i sin tur, ersatta av de yngre som vidare ska möta efterfrågan. För människor slutar inte äta ägg bara för att hönan slutar lägga ägg.
Allt är inte svart eller vitt i äggindustrin utan en väldigt mörk gråzon. Under påsken målar vi färgglada bilder av hönor som har det bra, en uppenbar distraktion från verkligheten där dessa kännande individer inte äger sitt eget liv. Vi i Djurrättsalliansen vet hur äggindustrin ser ut. Vi har återkommande dokumenterat hönornas verklighet, både i bursystem och frigående system. Den verklighet vi möter är smutsig, där skadade djur trängs bland döda kroppar.
De föds, lever och dör i industrin, som produkter för vår konsumtion. När människor köper ägg minns de industrins fina stämplar som “ekologisk” och “frigående”, och om de har råd köper de vad de tror är bättre. De olika nivåer av djurskydd är inte etiska utan ekonomiska och resultaten är att 99 procent av fjäderfän lever ett kort liv i en fabrik.
Vi tycker att vi kan välja bort ägg, alla ägg. Den riktigt djurvänliga lösningen är att avveckla den eviga efterfrågan av djurprodukter – att bli vegan.
Ska du välja bort ägg och övriga djurprodukter inför påsk?
Nicky Mezzina, Djurrättsalliansen