Opinion
Debatt: Högern säger bara nej, mindre och stopp
Dagens ETC
IPCC:s rapport bekräftar bara vad vi redan vet. Vi behöver inte fler rynkade pannor och bekymrade politiker – vi behöver ledarskap och en framtid vi kan tro på. Förslagen för att stoppa utsläppen finns redan. Men så länge högern fungerar som bromskloss så kommer vi aldrig lyckas ställa om, skriver David Ling, Grön ungdom.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Kärnkraft, en global koldioxidskatt och storskalig infångning av koldioxid från atmosfären är förslagen som Moderaterna föredrar att skylta med i klimatdebatten. Att kärnkraft tar decennier att bygga och dessutom är svindyrt, att det internationella samfundet inte ens kan enas om att stoppa den enorma humanitära krisen för 22 miljoner jemeniter eller att tekniken för att fånga och lagra koldioxid inte finns än verkar inte bekymra käcka moderater.
Ett akut läge kräver drastiska och snabba åtgärder. När någon drabbas av hjärtattack undersöker vi inte nya metoder för att häva infarkt – vi agerar snabbt och resolut utifrån de bästa metoder som finns tillgängliga. Därför duger det inte att klimatdebatten kretsar så mycket kring tekniker som inte ens finns eller som tar många år att få på plats. Vi måste fokusera på vad vi kan göra här och nu för att möta krisen.
Det finns hopp. Det finns kraftfulla politiska förslag som kan stoppa utsläppen, och skapa ett bättre samhälle under tiden. Det finns ingen annan som kommer göra det åt oss, utan det är upp till var och en av oss att kavla upp ärmarna och kämpa för den klimatomställning som vi vet krävs.
Här är tre förslag som kan skapa hopp och framtidstro för en hel ungdomsgeneration:
1. Skärpta klimatmål
De svenska klimatmålen – nettonoll utsläpp 2045 – är otillräckliga. Dels omfattar de inte alla utsläpp. Utsläppen från importerade varor försvinner, precis som utsläppen från internationella flygresor.
Dels är målen inte tillräckligt ambitiösa. Om vi ska ta ansvar för våra historiska utsläpp och leva upp till Parisavtalets princip om rättvis omställning måste vi göra mycket mer, mycket snabbare. Regeringen måste skärpa klimatmålen – för att ligga i linje med vetenskapen behöver Sverige nå nära noll-utsläpp 2035.
2. Lex Preemraff
Förra året hamnade oljebolaget Preem i den politiska hetluften, när de ansökte om att kraftigt utöka ett av sina oljeraffinaderier på västkusten. Mark- och miljööverdomstolen lämnade ett yttrande, där man menade att det saknades rättslig grund i svensk lag att neka Preem tillstånd för expansionen. Det är inte rimligt.
I läget vi befinner oss i måste staten både kunna säga nej till fossila verksamheter och även tvinga dem att packa ihop och stänga ner. Det finns bra förslag färdigutredda i klimaträttsutredningen. Regeringen måste införa en Lex Preemraff som tillåter oss att säga nej till fossila investeringar och att lägga ner fossila verksamheter.
3. Koldioxidbudget
Skärpta mål och lagverktyg är viktigt, men för att få ordning och reda i klimatpolitiken behöver vi koldioxidbudget. Det är relativt enkelt att räkna ut hur många ton koldioxid vi har kvar att släppa ut innan Parisavtalets mål blir omöjliga att nå. En koldioxidbudget gör det tydligt hur mycket vi måste minska utsläppen och i vilken tid.
Vi har inte tid att vänta på moderater som inte fattar eller vill göra vad som krävs. Ska utsläppen stoppas så måste vi göra det själva.