Opinion
Debatt: Hög tid att avstå oxfilén från Brasilien
Dagens ETC
I december sålde bara ett företag flera miljoner portioner brasiliansk oxfilé till svenska folket. Trots att det saknas garantier för att detta kött inte kan kopplas till skövling av Amazonas. Dags att agera som konsument, skriver Alex Brekke på Amazon Watch Sverige.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
JBS är ett brasilianskt matbolag med huvudkontor i São Paulo. Det är till försäljning sett det största köttproduktionsföretaget i världen och även den största exportören av nötkött.
I en rapport publicerad i juli i år beskriver Amnesty International att bland det kött som JBS säljer finns det kött från djur som har betat på illegalt avverkad regnskog i Amazonas. Samtidigt visar statistik att andelen illegal boskapsuppfödning i Amazonas ökat kraftigt.
JBS har en mörk historia av korruption, mutor och misstankar om att ruttet kött har exporterats genom mutor. Företaget har 35 anläggningar spridda i tio brasilianska stater, som inkluderar flera av landets stater som ligger inne i Amazonas. Kritiker menar att JBS inte kan garantera att nötkreaturen som de köper inte betat på regnskogsmark som illegalt skövlats och bränts eller som ligger inom urfolksterritorier. Detta trots löfte att de skulle försäkra sig om att deras djur inte kommer från illegala gårdar.
Företaget brister i transparensen gällande djurens ursprung och även i vetskapen om deras leverantörer verkar inne i Amazonas eller inte. JBS anklagas för boskapstvätt vilket innebär en försköning av leverantörskedjan så att köttföretaget kan påstå sig följa de avtal och policys som bestämts gällande miljö eller klimat.
Varför ligger då kött från detta kritiserade företag i svenska köttdiskar?
Det är bland annat för att vi svenskar älskar oxfilé, speciellt till nyår. Enligt matvarukedjorna räcker inte det svenska köttet hela året ut. Företaget Norvida levererar en stor del av allt kött till våra matvarujättar och i december 2019 sålde företaget tre miljoner portioner brasiliansk oxfilé till svenska folket.
I en artikel publicerad av Svenska Dagbladet i februari i år berättar kvalitetschefen på Ica Sverige att ”av vår försäljning på nötkött är det ungefär en procent som kommer från Brasilien… Vi har vårt avtal med vår leverantör Norvida, hur de väljer leverantörer är deras val så länge de följer de krav på hållbar produktion och kvalitet som vi satt upp.”
I samma artikel berättar kvalitetschefen för Norvida att ”det kött vi säljer är inte från djur uppfödda på regnskog”.
Amazon Watch Sverige har haft möte med Axfood som äger bland andra Willys och Hemköp och de ska ha dialog med Norvida inom kort. Vi får avvakta och se vad detta resulterar i. Gällande Ica har de inte visat intresse av att ens diskutera dessa frågor.
Vi har även haft flera möten med Coop men enligt Coop kommer de fortsatt lita på att Norvida har koll på sina leverantörer. I våra möten med Norvida säger de samma sak, att de litar på att JBS i sin tur har koll på sina leverantörer. Norvida meddelar att de har en bra dialog med JBS som försäkrat dem att de fortsätter arbeta för att eliminera skövlingen av regnskogen.
JBS har lovat mycket, många gånger genom åren. 2009 slöt de avtal med Greenpeace som ett steg i att föra en mer klimatsmart verksamhet, men Greenpeace avbröt avtalet 2017 för de såg inga framsteg i JBS agerande. 2018 bötfälldes JBS av IBAMA (Brazilian Institute of the Environment and Renewable Natural Resources) för att de köpt nästan 50 000 djur från illegalt avskogade områden.
Norvida skiftar mellan att vara den tredje och femte största importören av JBS produkter till Europa som de sedan säljer vidare till Coop, ICA, Willys med flera. Även om det stämmer att de produkter de importerar inte kommer från avskogade områden går det tyvärr inte att garantera, och även om det gick att garantera, ska man rent etiskt köpa av ett företag som fortsätter sin skadliga verksamhet i Amazonas (både direkt och indirekt)?
Nordea sålde sitt innehav i JBS och det är en signal till andra banker och företag att den typen av investering eller samarbete inte är okej. Det betyder inte att Nordea är fri från investeringar som skadar den biologiska mångfalden, men det är ett steg i rätt riktning.
Kommer Norvida och dagligvaruhandeln ta samma steg?
Norvida säger de litar på att JBS har kontroll på sina underleverantörer. Ica, Coop, Willys med flera säger de litar på att Norvida i sin tur har kontroll på JBS. Kanske är det bättre, om vi vill försäkra oss om att urfolkens mänskliga rättigheter inte kränks och att Amazonas bevaras, att inte enbart lita på vad andra gör?
Det största argumentet för dessa köttimporter i dagsläget är att JBS kommer ha ett spårningssystem för hela deras leverantörskedja före 2025, inklusive indirekta leverantörer. Något de kallar för JBS green platform. Men företaget har redan lovat att spåra deras indirekta leverantörer före 2011 och misslyckades med detta. Adriana Charoux, Greenpeace Brasilien berättar:
”Detta är oacceptabelt. Amazonas kommer ha brunnit ned till dess.”
JBS spårningsplaner inkluderar dessutom inte Pantanal och Cerrado, vilket är två regioner där bränder härjar just i år.
BlackRock är världens största investeringsföretag och har investerat 408 miljoner dollar, nästan 4 000 miljarder kronor, via diverse fonder, i Brasiliens topp tre köttföretag som är verksamma i Amazonas. Den största investeringen är just i Norvidas leverantör JBS. BlackRock är en av världens största orsaker till klimatkaoset vi befinner oss i då de har investeringar i de 25 största företagen associerade med skogsskövling i tropiska regnskogar i Latinamerika, Afrika och Sydostasien.
Det är från dessa företag – JBS/BlackRock – som Norvida säljer oxfileér till Coop, Willys, Ica med flera.
Kanske är det bättre att hålla oss till vårt eget kött här i Sverige? Kanske behöver vi inte äta oxfilé på nyår? Kanske är det helt okej om en matprodukt tar slut ibland? Allt måste inte alltid finnas alltid året runt. Vem vet, kanske kommer vi njuta mer när vi väl får det vi längtar efter?