Hoppa till innehållet

Insändare

Debatt: Hög personalomsättning – för folkhögskoleverksamhetens bästa?

ETC Bergslagen

Som replik på en insändare i höstas om ohållbar arbetsmiljö på Hällefors folkhögskola säger ordföranden Susanne Grundström att den höga personalomsättningen är ett uttryck för dynamiken i verksamheten – alltså något positivt. Jag tror att hon har fel.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Bergslagen som står för åsikten.

Som replik på en insändare i höstas om ohållbar arbetsmiljö på Hällefors folkhögskola säger ordföranden Susanne Grundström att den höga personalomsättningen är ett uttryck för dynamiken i verksamheten – alltså något positivt. Jag tror att hon har fel. Nu vädjar jag till SAMTLIGA ledamöter i folkhögskolans styrelse att stanna upp för att fundera över om det otvetydigt är med fokus på verksamhetens bästa som de senaste årens beslut om personalfrågor tagits.

Under perioden 1999 till 2008 slutade uppskattningsvis nio personer vid Hällefors folkhögskola. Vidare är det inte bara allmänt känt utan också fakta att folkhögskolor i landet på det hela taget har särskilt låg omsättning av personal. Men Hällefors folkhögskola är en klar trendbrytare i detta avseende. Under perioden 2009 till 2014 har minst 35 personer slutat. Detta är en mer än femfaldig ökning per år.

Tyvärr är det uppenbart att det är något som inte står rätt till. Bara under de senaste två månaderna har det i rikstäckande media gått ut två stora artiklar rörande folkhögskolan.

I nr 2/2015 av Lärarförbundets tidskrift ”Folkhögskolan” stod det under rubriken ”Konflikten i Hällefors” (i bestämd form!), att läsa om år av konflikter där både facket och arbetsmiljöverket behövt kliva in. Redan i nr 3 finns en ensidesartikel vari det står att ett stort antal deltagare anmäler Hällefors folkhögskola för att kursbeskrivning och innehåll inte överensstämmer samt att skolledningen bemött deltagarna hånfullt och kränkande när de påtalat problemen. 

Det är brukligt att en skolstyrelse delegerar sitt löpande personalansvar till rektor, vilket också gjorts på vår folkhögskola. Dock borde detta rimligen vara en arbetsordning som passar i en verksamhet där lugn och ro råder. När det som i detta fall, kommer signal på signal – år efter år – om att något är fel, måste styrelsen tydligt ta sitt ansvar och försäkra både sig själva samt den berörda omgivningen om att problemen hanteras på ett tillfredsställande sätt. Det räcker inte längre med att styrelsen skickar ut ordföranden för krassa och svepande dementier. Jag vill veta hur ni resonerar. Verksamheten bedrivs med skattemedel och då är det brukligt med ett transparent förhållningssätt och ett föredömligt förfarande vad gäller demokratiska spelregler.  

Hällefors folkhögskola är en oerhört viktig aktör i vårt samhälle i kampen för demokrati och mänskliga rättigheter och det är det som skolans energi ska användas till – snälla styrelsen värna om den fantastiska möjligheten!

Ämnen i artikeln