Opinion
Debatt: Höj riksnormen för försörjningsstödet
Dagens ETC
Fattiga människor blir fattigare – inflationen drabbar dem som redan har det svårt. 735 000 människor får inte ihop pengar till mat. Då måste politiken agera, skriver European anti-poverty network Sweden.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Under 2022 har den ekonomiska situationen i Sverige och världen snabbt förändrats. Krig och pandemi har gjort att inflationen i världsekonomin stigit kraftigt, och den fortsätter att stiga. Nu ligger inflationen i Sverige på nio procent vilket leder till en kraftig prisökning på livsmedel. Exempelvis har mjölkpriset stigit med 29 procent, och även andra basvaror har ökat kraftigt i pris.
Försörjningsstödet har under första halvåret 2022 ökat med 1,6 procent, dvs inte mer än cirka 100 kronor för en barnfamilj. De personer som lever på försörjningsstöd kommer att få det mycket svårt att få pengarna att räcka till.
Enligt uppgifter från Europeiska anti-fattigdomsnätverkets (EAPN Sverige) medlemsorganisationer, bland andra Frälsningsarmén, har prisökningarna än så länge bara lett till ett konstaterande från riksdag och regering att de med försörjningsstöd har ännu mindre att handla mat för. Frälsningsarmén och EAPN:s övriga organisationer bedömer att familjer kommer att få det mycket kämpigt.
Redan nu måste den nya regeringen göra det som är anständigt.
Den avgående regeringen har försökt kompensera de ökade kostnaderna med att ge ett extra stöd genom ett tillfälligt höjt bostadsbidrag. Problemet med det extra stödet är att det inte når de mest fattiga, det vill säga de som har försörjningsstöd, eftersom det innebär att om en familj får del av extra bostadsbidrag räknas det som inkomst och därmed sänks försörjningsstödet för utgifter som mat, kläder och hygien.
Inte heller andra kompensationer – som för stigande priser på drivmedel, energi eller boräntor – berör den här gruppen av samhällets mest utsatta.
Det som skulle kunna hjälpa dessa familjer är en ordentlig höjning av riksnormen som styr nivån på försörjningsstödet. En höjning som motsvarar höjningen på basala livsmedel, det vill säga med 25 procent. Vi vet att det ska beslutas om riksnormen i december, men redan nu måste den nya regeringen göra det som är anständigt.
Om inte riksnormen höjs i takt med den ökande inflationen, måste ett nytt extra stöd riktas till just de familjer som är beroende av försörjningsstöd, för de höjda priserna på mat, el och värme.