Opinion
Debatt: Högern snålar trotskris i skola och Bup
Dagens ETC
Det misslyckade skolsystemet bidrar till att elever mår dåligt och får svårt att klara skolan, värst drabbas de elever med störst behov. Tyvärr verkar de politiska ledningarna i Västra Götalandsregionen och Göteborg blunda för problemen, skriver Carina Örgård (V) och Jenny Broman (V).Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Allt hårdare kunskapskrav inom svensk skola gör att elever som inte passar i dagens system mår dåligt och får svårt att klara skolan. Samtidigt har lärarna svårt att hjälpa eleverna då skolan är kraftigt underfinansierad. De som drabbas allra hårdast är gruppen med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF. De får inte det stöd de behöver i skolan på grund av inbyggda hinder och bristande resurser.
När skolan misslyckas blir det upp till barn- och ungdomspsykiatrin, Bup, att hantera konsekvenserna. Bup har under en lång tid haft stora svårigheter med att finnas till hands för de barn och ungdomar med familjer som behöver stöd, men får inte förutsättningarna att göra det. Det är kris och har varit det länge. Priset betalas av våra mest utsatta barn och unga.
Flera förslag på organisation och arbetssätt har tagits fram för Västra Götalandsregionen, som Vänsterpartiet har ställt sig bakom, men samtidigt har nedskärningar gjorts vilket vi protesterat mot. Våra förslag på lösningar med mer tid för samverkan och stöd till anhöriga har röstats ner. Vi kan nu konstatera att det blågrönas insatser inte räckt till.
I Göteborg har Vänsterpartiet tillsammans med rödgrönrosa lagt förslag om att anpassa skolorna mer efter elever med NPF-diagnoser. Det handlar om att anpassa lokaler, schemaläggning, struktur och lektioner. Dock är det en förutsättning att skolan samtidigt får mer resurser, något som högerstyret inte har prioriterat.
Just nu upphandlas privata vårdgivare till Bup för att göra NPF-utredningar och sätta in medicinering. Detta görs för att korta köerna in till Bup. Det är dock viktigt att inse att kortade köer i sig inte hjälper mot psykisk ohälsa.
Vänsterpartiet tycker därför att det är oerhört viktigt att ta ett helhetsgrepp mellan regionen och staden så att alla barn och unga får rätt stöd i både skolan och vården. Med fokus på samverkan mellan vård, skola, socialtjänst och andra aktörer leder det till rätt insatser utifrån de ungas behov. Genom sammanhållna vårdkedjor och upparbetade samarbeten borde Västra Götalandsregionen kunna erbjuda både en bra arbetsmiljö och bra vård. Så är det inte idag.
Nu är det hög tid för den politiska ledningen i staden och regionen att inse att deras insatser inte bidragit till att vare sig skola eller Bups verksamheter fungerar, ofta tvärtom. Det är dags att lägga prestigen åt sidan och börja diskutera hur vi kan skapa bättre förutsättningar för de barn och familjer som idag står utan tillräckligt stöd.