Hoppa till innehållet

Tidöregeringen

Debatt: Hellre rotfyllningar än ROT-avdrag

”Dags för högkostnadsskydd inom tandvården”, skriver sjukvårdspolitiker från Vänsterpartiet.

”Dags för högkostnadsskydd inom tandvården”, skriver sjukvårdspolitiker från Vänsterpartiet.

Bild: Tore Meek/NTB/TT

Dagens ETC

Sedan 2018 har tandvård varit gratis för alla upp till 23 år, efter att Vänsterpartiet förhandlade fram en höjning från 19 år med den dåvarande rödgröna regeringen. Nu vill Sverigedemokraterna och regeringen slopa den reformen och låta unga vuxna betala för tandvård. Det är fel väg att gå, anser flera sjukvårdspolitiker från Vänsterpartiet.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Kommentera

Grunden för en god tandhälsa läggs i ungdomen. Då unga har sämre ekonomi och kanske inte ser behovet av regelbundna tandläkarkontroller är gratis tandvård för unga en avgörande pusselbit för det långsiktiga folkhälsoarbetet.

Ojämlikheten i tandhälsa riskerar nu att försämras ytterligare i och med regeringens dumsnåla politik.

Personer från fattigare områden går mer sällan till tandläkaren än personer från rikare områden. Socialstyrelsens statistik över tandhälsan i Sverige visar att 48 procent av personer från socioekonomiskt utsatta områden inte har gjort en undersökning de senaste två åren. Det är bekymrande och allvarligt. Tandhälsan bland de fattigare är betydligt sämre än bland de som har pengar. Vid 65–74 års ålder är det 20 procent fler från de rikaste områdena som har kvar en majoritet av sina tänder jämfört med de som bor i områden med stora socioekonomiska utmaningar. Ojämlikheten i tandhälsa riskerar nu att försämras ytterligare i och med regeringens dumsnåla politik.

2021 presenterades utredningen ”När behovet får styra – ett tandvårdssystem för en mer jämlik tandhälsa”. Utredningen innehöll en lång rad förslag för att styra vården i en mer behovsstyrd riktning. Den föreslog bland annat att regionerna ska kunna styra de privata tandläkarna i högre utsträckning än vad som är möjligt i dag, och att ansvaret för fullständig tandvård för barn och unga ska övergå från Folktandvården till regionerna för att tillse att privat vård tar sin del av ansvaret för tandvården för barn. Utredningen föreslog också mer behovsstyrda subventioner i tandvårdssystemet, att de som har störst behov av tandvård får störst subventioner istället för dagens system där alla får en liten subvention oavsett vårdbehov.

Ett annat förslag var att sänka taxan för en undersökning för alla till 200 kronor för att stimulera att människor går på regelbundna undersökningar, samt att justera högkostnadsskyddet för tandvården. En del av utredningen föreslog sänkt åldersgräns för fri tandvård från 23 till 19 år för att kunna styra om resurserna från unga och friska till dem som har störst behov av tandvård. Utredningen innehöll alltså ett helt paket för att göra tandvården mer jämlik och behovsstyrd. Nu väljer regeringen att bara gå vidare med en liten del av utredningens förslag, ålderssänkning, och hela poängen med att göra ett stort omtag går om intet. Det slår helt fel om man inte samtidigt gör investeringar för att få bättre tandvård på det stora hela.

Förra året kom en undersökning från Tandläkarförbundet som visade att 15 procent av befolkningen inte har råd att gå till tandläkaren. Det är bekymmersamt eftersom regelbundna tandundersökningar lägger grunden för en god tandhälsa, vilket i sig hänger samman med en minskad risk för hjärtinfarkt, hjärt- och kärlsjukdomar samt diabetes. Vänsterpartiet vill ha en politik där alla har råd och möjlighet att få en tandläkarundersökning en gång om året, inte för att höginkomsttagare ska kunna renovera badrummet med samma intervall. Vi vill också ha ett högkostnadsskydd för tandvården, som skulle kosta ungefär lika mycket som regeringen lägger på RUT-bidrag varje år. Regeringen och Sverigedemokraternas prioriteringar blir dock mycket tydliga: De lägger hellre pengarna på bidrag för hemstädning och renoveringar genom ROT och RUT än på jämlik tandvård för unga.

Bild: Agnes Stuber

Karin Rågsjö (V), sjukvårdspolitisk talesperson 

Ulla Andersson (V), oppositionsregionråd Region Gävleborg

Jonas Lindberg (V), oppositionsregionråd Region Stockholm

Alexandra Thomasson (V), oppositionsregionråd Region Skåne

Carina Örgård (V), regionråd Västra Götalandsregionen

Neil Ormerud (V), regionråd Region Uppsala

Heidi-Maria Wallinder (V), oppositionsregionråd Region Västmanland

Glenn Berggård (V), regionråd Region Norrbotten

Lotta Back (V), gruppledare Region Sörmland

Agnes Hulthén (V), gruppledare Region Halland

Elisabeth Björk (V), regionråd Region Värmland

Jessica Carlqvist (V), oppositionsregionråd Region Örebro län

Lena Granath (V), regionråd Region Kalmar län

Patrik Liljeglöd (V), oppositionsråd Region Dalarna

Nina Orefjärd (V), gruppledare Region Västernorrland

Jonas Robert Karlberg (V), regionråd Region Västerbotten

Emil Broberg (V), gruppledare Region Östergötland

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.