Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Hela Europa behöver samtyckeslagstiftning

Martin W. Torpe, Unga feminister.
Martin W. Torpe, Unga feminister.

Dagens ETC

Vi har inte råd att vänta mer. Det handlar om säkerhet. Trygghet. Frihet, skriver Unga feminister.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Den första juli 2018 trädde den nya samtyckeslagen i kraft i Sverige. Sedan dess har den lett till fler fällda våldtäktsdomar. Unga Feminister vill att hela Europa ska ta efter nu.

Idén om en samtyckeslag är inget nytt. Det är resultatet av en ihärdig kamp för allas rätt till sina egna kroppar som funnits länge. Finns det inget samtycke är det våldtäkt. Tidigare var det svårare att fälla våldtäktsmän i de fall där fysiskt våld inte kunnat bevisas eller inte varit inblandat.

Den nya lagstiftningen innebär att alla parter ska muntligt, aktivt och fysiskt kommunicera fram ett icke-påtvingat samtycke under sexuella samspel. Detta ska ge den utsatte fler fördelar och en mer rättvis rättegång.

Enligt BRÅ sker majoriteten av sexuella våldsbrott i nära relationer. Att anmäla i en sådan situation är svårt då man som offer riskerar att tvingas leva med förövaren, förföljelse eller till och med dödshot. Det är därför viktigt att med samtyckeslagen och Metoo skapa ett klimat i EU där fler kvinnor vågar anmäla och söka stöd för dessa brott.

Vi ser även att det finns en diskurs som talar om kvinnan som “lögnaktig”. Allt ifrån att Eva plockade frukten från trädet till fallet Sannah så ifrågasätts och bemöts kvinnor fortfarande med misstankar, beklämmande frågor om klädsel och blir även anklagade för att visa suggestiva signaler. Vi måste skapa ett större förtroende till utsatta kvinnor så att dessa förövare inte får gå fria och sätta mer skräck i offrets vardag.

Skeptiker har tidigare bromsat ner debatten med premissen om att en ny lag inte skulle göra någon skillnad. Tvärtom har lagen sen den trädde i kraft gjort att fler har blivit dömda. Lagen fungerar alltså, men enligt Amnesty är det hittills bara 8 av 28 länder i Europa som rättsligt infört en samtyckeslag.

Soraya Post från Feministiskt Initiativ har i Europaparlamentet stridit för mänskliga rättigheter och mänsklig säkerhet sedan 2014. Post har sett hur EU-kommissionen försummar att sprida information gällande våld mot kvinnor och har reagerat starkt på detta.

Hon har bland annat fått gehör för en antirasistisk och feministisk politik i den socialdemokratiska gruppen. Hon har fått igenom att säkerhetspolitiken alltid ska ha genusperspektivet och mänskliga rättigheter som utgångspunkt. Hon har också sett till att EU verkar för att skyddsorder följer med även utanför statsgränser. Rapporten om skyddsordern uppmanar även EU att ändra sin säkerhetspolitik så att den inbegriper mänsklig säkerhet och förebyggande av mäns våld mot kvinnor.

Men arbetet har bara börjat. Unga Feminister anser att det är dags att EU-kommissionen trycker på rejält i frågan om en samtyckeslag för samtliga medlemsländer. Det flyttar fokus från offer till förövare och har visat sig vara ett fungerande verktyg för att få fler skyldiga till våldtäkt dömda. För vi har inte råd att vänta mer. Det handlar om säkerhet. Trygghet. Frihet. Om det inte finns driv för att få igenom samtyckeslagen nu till övriga Europa, när ska det då ske?

Vi ser redan en vilja till förändring. I våra grannländer Danmark och Finland har rörelsen för samtyckeslagen flyttat fram sina positioner, och det är viktigt att vi inte stannar! Europas kvinnor behöver en lag som står på deras sida. Europa behöver feminism.