Hoppa till innehållet

ETC Stockholm

Debatt: Hej klimatgeneral!

”Här finns ett näringsliv som behöver ett skyltfönster för sin gröna teknik, miljöorganisationer som vill visa att visionen kan bli sann och medborgare som vill vara stolta över sin huvudstad”, skriver Mattias Goldmann.
”Här finns ett näringsliv som behöver ett skyltfönster för sin gröna teknik, miljöorganisationer som vill visa att visionen kan bli sann och medborgare som vill vara stolta över sin huvudstad”, skriver Mattias Goldmann. Bild: Bild: Edward Stojakovic/CC BY 2.0

ETC Stockholm

Ska vi bli helt fossilbränslefria behöver vi jobba på alla fronter, skriver Mattias Goldmann från Fores till Stockholms nya klimatgeneral Gustaf Landahl.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Stockholm som står för åsikten.

Ska vi bli helt fossilbränslefria behöver vi jobba på alla fronter, skriver Mattias Goldmann från Fores till Stockholms nya klimatgeneral Gustaf Landahl.

Hej Gustaf Landahl, grattis till det nya jobbet som klimatgeneral för Stockholm! Samma dag som du utsågs, kom ny statistik som visar att de klimatpåverkande utsläppen inte längre ökar. Det är en jätteseger och ger ny energi till alla oss som haft allt svårare att besvara frågan ”Finns det verkligen något hopp?”. Nu orkar vi – och tillsammans ska vi göra Stockholm till det globala klimatföredöme världen behöver!

Ditt huvudmål är att huvudstaden ska vara fossilbränslefri till år 2040. Det kommer att bli tufft. Du har god draghjälp av att sju av riksdagens åtta partier – och två regeringar i rad – står bakom att Sverige ska nå en fossilbränsleoberoende fordonsflotta till år 2030, vilket konkret betyder 80 procent minskade utsläpp från transportsektorn.

Du ska nå upp till 100 procent, förvisso med tio år till på dig, men de sista procenten är de knepigaste och dyraste. Du kan inte tillåta dig drivmedel som E85 eller ED95, som har några procent fossilt, kan inte acceptera naturgas som backup för biogasen och kan inte tåla ens ett litet reservkraftverk som gör el fossilt en smällkall februaridag (om sådana dagar finns i framtiden). 

Många skulle resonera att de där sista procenten inte är lönt att bry sig om. Bättre att satsa på något annat. Men för Stockholms del vore det fel. Stockholm kan och bör ta rollen som visar världens städer vägen mot klimatneutralitet.

Formellt sett kommer Stockholms mål bara från den nya politiska majoriteten i stadsfullmäktige. Den verkliga uppslutningen är mycket, mycket bredare. Här finns ett näringsliv som behöver ett skyltfönster för sin gröna teknik, miljöorganisationer som vill visa att visionen kan bli sann och medborgare som vill vara stolta över sin huvudstad. Utnyttja oss, klimatgeneral! 

Ska vi bli helt fossilbränslefria, måste vi jobba på alla fronter – från kolet som fortfarande eldas i Värtan till flygplanen som lyfter från Bromma. Men viktigast av allt är vägtrafiken; den står för de största utsläppen och de ökar fortfarande. Satsa på tre fronter, så kommer du långt inom detta område; bilen, bränslet och beteendet. 

Bilarna måste bli mycket smartare och det är dags att ta initiativet från Göteborg som i nuläget ser ut att bli först med självkörande bilar. När bilen kör själv, kan den användas mycket effektivare, så att fem bilar ersätts av en, samtidigt som bilarna kan köra mycket tätare än i dag, så att många asfaltsmiljarder kan användas smartare. 

Bränslena måste gå från fossilt till förnybart – den omställning SL redan gjort ska alla göra. Staden kan underlätta genom att bättre ta tillvara det organiska avfallet för biogas- och biodieselproduktion, genom att se till att det finns snabbladdare för elbilar på varje malm och att utbyggnaden av vätgas kommer igång.

Beteendet behöver bli listigare, så att vi inte alltid tar bilen ”bara därför att”. Kollektivtrafiken kan bli bättre – och väl så viktigt som att pressa taxorna är att höja bekvämligheten, annars får vi aldrig med oss vanebilisterna.

Ordet ”general” kan föra tanken fel. Klimatfrågan ska vara demokratisk och utan militärliknande hierarkier. Men okej då, ta ledningen för omställningen till världens klimatsmartaste huvudstad, herr Klimatgeneral!

Ämnen i artikeln