Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Haven är nyckeln till att bromsa klimatkrisen

”Klimatförändringar ökar behovet av samarbete när ändrade havstemperaturer driver fiskbestånden till nya territorier”, skriver Linnéa Engström.
”Klimatförändringar ökar behovet av samarbete när ändrade havstemperaturer driver fiskbestånden till nya territorier”, skriver Linnéa Engström. Bild: Bild: Shutterstock

Dagens ETC

Nu när klimatmötet inleds i Glasgow måste världens ledare förstå att haven både binder koldiodxid och ger oss mat som inte bidrar till mer upphettning. Men då måste vi förvalta haven och fiska hållbart.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Idag inleds COP26, ett klimatmöte som äger rum i Glasgow. Världens ledare, politiker och forskare kommer att vara på plats. Och diskussionerna kommer att följas av företag, NGO:s och konsumenter över hela världen. Vi har levt med en pandemi som har orsakat förödelse i hela världen, vilket har påverkat den globala ekonomin.

När länder nu börjar återhämta sig från pandemin måste vi ta att ta itu med klimatförändringarna där fisket spelar en viktig roll eftersom våra marina arter bidrar till den biologiska mångfalden på vår planet och haven är vår bästa kolsänka utan jämförelse. Hållbart fiske har en viktig roll att spela, där ett mer hållbart fiske såklart är fortsatt sårbart för effekterna av klimatförändringarna, men ändå är mer resilient för de ytterligheter som klimatförändringarna medför.

Så hur kan vi mätta en växande befolkning, som är på väg att nå tio miljarder människor år 2050, samtidigt som vi minskar koldioxidutsläppen och miljöförstöringen?

Svaren är svåra men den färska rapporten från september 2021, ”Blue food assessment” (ett samarbete mellan Stanford, Stockholm reciellience center och Eat), visar att våra hav erbjuder lösningar. Haven har en enorm potential att producera livsmedel; fisk, skaldjur och tång, som alla har lägre koldioxidutsläpp och kräver färre resurser än landbaserade animaliska proteiner.

Havet spelar också en viktig roll för kolinlagring. 83 procent av den globala kolcykeln cirkuleras genom havet med kustnära ekosystem som mangrove och saltmarker vilket fungerar som betydande långsiktiga kolsänkor. Mellan 500 000 och tio miljoner marina arter bidrar till den biologiska mångfalden på vår planet. 

Fisk och skaldjur är känsliga för flera klimatfaror: temperaturförändringar ändrar fördelningen av marina arter, produktionen av skaldjur försvåras av försurning av havet, och marina värmeböljor har potential att minska livs­miljöer och produktiviteten hos arter som det marina ekosystemet och vår biosfär är beroende av.

Men många av nyckeldelarna i hållbar fiskeförvaltning gör också att fisket blir mer anpassningsbart till förändringar: 

• Genom att följa vetenskapliga råd säkerställs mer anpassningsbara, friskare och mer motståndskraftiga fiskbestånd.

 • Högre nivåer av övervakning av målarter och bifångst, liksom miljöindikatorer, innebär att fisket kan upptäcka och reagera på förändringar och anpassa fisketrycket.

 • Responsiva förvaltningssystem innebär att hållbart fiske är mycket mer benäget att vara motståndskraftigt mot klimat­förändringarnas effekter. 

Internationellt samarbete är viktigt. Regeringar måste snarast arbeta tillsammans för att skydda våra fiskbestånd och de som får sin inkomst från dem, framför allt människor i globala Syd som får sin största proteinkälla från fisk och skaldjur. 

Fisk följer inte nationella gränser. Klimatförändringar ökar behovet av samarbete när ändrade havstemperaturer driver fiskbestånden till nya territorier. Det finns positiva signaler om att regeringar inser behovet av samarbete. Tidigare i år slöts ett internationellt avtal för att förhindra oreglerat kommersiellt fiske på öppet vatten i centrala Arktiska havet. I Antarktis kom 25 regeringar överens om att skydda viktiga livsmiljöer. Men i flera fall ökar konflikterna. I nordöstra Atlanten misslyckas de rika länderna att komma överens om fiskekvoter i enlighet med vetenskapliga råd, vilket hotar sill-, makrill- och kolmulebestånden.

Att tackla ohållbart fiske är en klimatfråga, och hållbart förvaltade hav en smart klimatlösning.

COP26 och de nationella åtaganden som måste till i Parisavtalet är ett perfekt tillfälle och samling att adressera havens status, biodiversitet och hållbar utveckling som en gemensam utmaning.