ETC Stockholm
Debatt: Hårdare straff räcker inte
ETC Stockholm
”Politikens svar på medborgares desparata rop efter trygghet har främst fokuserat på ökad polisnärvaro”, skriver Maria-Elsa Salvo och Alexander Pettersson (S), som vill sätta fokus på orsakerna bakom kriminalitet.Det är skribenten och inte ETC Stockholm som står för åsikten.
Hässelby har under året drabbats av ett antal våldshändelser som skakat området, och två som sticker ut och satt avtryck. I juni en skottlossning mitt på ljusa dagen på Hässelby torg. Då anordnade Socialdemokraterna (tillsammans med MP och F!) en manifestation mot våldet som ett försök att ta tillbaka Hässelby från otryggheten. Den andra gången skedde alldeles nyligen, i september då en man kallblodigt avrättades i Hässelby gård i sin bil med sina barn i baksätet som vittnen. En ny gräns passeras när händelserna sker mitt på ljusa dagen. Ansvaret läggs på individen att själv hitta lösningar på den ökande otryggheten. En ny säkerhetsdörr, ett nytt bostadsområde? Då tillkommer ekonomiska trösklar som inte alla kan möta. Även lokala näringsidkare påverkas av den ökade otryggheten. Många av dem som bor i stadsdelen överväger att flytta sin verksamhet någon annanstans. Samhällskostnaderna för den ökade otryggheten går omöjligen att sammanfatta.
Våldsdåden som avskärmade händelser är fruktansvärda handlingar som politiker, andra makthavare och medborgare med tydlighet måste ta avstånd ifrån. Men våldet är samtidigt inga isolerade händelser. Mönstret är socialt utsatta områden som under de senaste årens hårda åtstramningspolitik drabbats särskilt. En utveckling som politiken bär skulden för, oavsett partifärg. En nykter betraktelse av vår samtid och vår omgivning kräver självkritik. Skjutningarna är resultatet av en maktlöshet som gått så långt att den inte längre bara är upplevd, beror på en social, ekonomisk och politisk orättvisa. Politikens svar på medborgares desparata rop efter trygghet har främst fokuserat på ökad polisnärvaro. Som unga socialdemokrater är vi tydliga – våldet på gatorna måste upphöra. Det är en förutsättning för trygghet i samhället och för bostadsområdets positiva utveckling. På nationell nivå vill vi bland annat se en starkare reglering av vapenlagen. Lokalt att polisens omorganisation leder till ökad samverkan mellan stadsdelar samt mindre administration så att närpolis får möjlighet till förankring och kontinuitet.
Men det räcker inte med att bekämpa brott på gatorna om vi inte också bekämpar dess orsaker. För detta krävs en sammanhållen politik för jämlikhet. Det handlar inte bara om nedlagda fritidsgårdar, en skola som inte fångar upp individer med olika bakgrund och behov, en nedmonterad offentlig sektor i kris och ett civilsamhälle som i åtstramningen slagits i spillror. Det är viktigt hur man röstar. En bostadspolitik efter behov, människovärdet framför vinstintresse i välfärden, en kollektivtrafik för en sammanhållen stad, respekt för det ideella föreningslivet. Vårt medskick till den nya majoritetens förändringsarbete i staden med S, V, F! och MP är att det som görs är viktigt, men inte tillräckligt. En jämlik stad bortom klass-, köns-, ekonomiska, sociala och politiska klyftor kräver ett styre med politiskt mod. För att våldet ska upphöra krävs att medborgarnas sociala tillvaro är trygg. Och de bästa förutsättningarna finns.