Opinion
Debatt: Här är våra krav för att laga den svaga sexualbrottslagstiftningen
Dagens ETC
Vi lever i ett samhälle där mäns och killars sexuella våld mot kvinnor, tjejer och ickebinära är vardag. Sedan 2018 har vi en sexualbrottslagstiftning där alla sexuella handlingar som inte bygger på samtycke är ett brott. Men det finns fortsatta stora luckor som gör att förövare går fria, skriver en grupp miljöpartister.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
En stor del av de sexuella övergreppen och sexuella trakasserier sker online. Vi alla – barn, ungdomar och vuxna – spenderar alltmer tid online och under coronapandemin har barns utsatthet för sexuella trakasserier och övergrepp online ökat. Forskning visar att rättsväsendets syn på sexuella övergrepp online är att de skulle vara mindre allvarliga än andra övergrepp.
Vi måste sluta skilja internet från verkligheten och börja se på internet som en del av samhället. Digitala övergrepp, grooming av barn och hämndporr är några exempel på sexualbrott som utförs online. Ingen som utsätts för övergrepp ska behöva höra att det inte räknas som övergrepp bara för att förövaren finns bakom en skärm och befunnit sig på en annan plats rent fysiskt.
Även det straffrättsliga skyddet mot sexuella ofredanden, kränkningar och förolämpningar som sker online behöver stärkas. Människor ska inte tystna på sociala medier för att de blir utsatta för trakasserier och hat.
Det finns många plattformar för att distribuera och sälja sexuellt material, som exempelvis Pornhub och Onlyfans vilket gör att även lagstiftningen mot online koppleriverksamhet och människohandel måste hänga med och stärkas.
En annan lucka i nuvarande sexualbrottslagen är att personer som befinner sig i prostitution saknar rättsskydd. Att köpa sex ses som ett brott mot allmänt intresse och inte ett brott mot personen som blir utsatt. Det betyder i praktiken att sexköp blir ett offerlöst brott. Därför behöver lagen ändras. Att köpa sex är att betala för att begå ett övergrepp. Ett samtycke ska inte kunna köpas för pengar. Att en person köper sig rätten till en annan persons kropp kan aldrig accepteras.
Ytterligare en lucka i lagstiftningen är att en vuxen person som anklagas för sexualbrott mot barn kan undgå sitt ansvar med hänvisning till att hen inte kände till barnets ålder. Enligt nuvarande praxis blir det då upp till domstolen att avgöra om barnet ”ser ut” att vara äldre än 15 år. Alla barn ska skyddas mot övergrepp och vi måste komma bort från subjektiva bedömningar kring ålder. Den juridiska åldern ska gälla och alla barn har rätt till rättssäkerhet. Ingen gärningsman ska kunna undgå ansvar genom att hävda att barnet ”såg äldre ut”.
Det är dags att laga sexualbrottslagstiftningen. Därför ställer vi dessa krav:
1. Sexuella övergrepp ska straffas oavsett om de sker online eller offline.
2. Skyddet mot sexuella ofredanden online måste stärkas.
3. Samtycke ska inte kunna köpas.
4. Sugardatingsajter, eskortsajter och liknande ska utredas för koppleri och ägarna av sajterna ska kunna åtalas och dömas.
5. Människor i prostitution ska ha brottsofferstatus.
6. Barn är barn, juridisk ålder ska gälla i domstol, istället för subjektiva bedömningar av barns utseende.
Metoo visade tydligt hur vanligt det är med sexuella trakasserier och sexuella övergrepp. Metoo visade också att dagens sexualbrottslagstiftning inte håller måttet. Vi behöver helt enkelt både nya strategier och förändrad lagstiftning för att ingen i framtiden ska behöva skriva #metoo.