Opinion
Debatt: Halvera köttkonsumtionen till år 2030
Dagens ETC
”Att regeringen vek ner sig för köttlobbyn skadar Sverige. Det är vi som enskilda individer som tvingas betala alla de extrema kostnader som kött- och mjölkproduktion orsakar.”Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
"Ät mestadels växtbaserad mat" och "begränsa rött kött och undvik processat kött" lyder två av Världscancerfondens kostråd. Mat som minskar risken att drabbas av cancer innehåller en stor andel grönsaker, bönor, fullkornsprodukter, nötter och frukt. Världscancerdagen 4 februari är ett ypperligt tillfälle att växla över till en växtbaserad kost. Politikerna bör bära sitt strå till stacken genom att införa ett mål om halverad köttkonsumtion.
Efter att ha noga undersökt över 800 rapporter har Världshälsoorganisationens internationella cancerforskningsinstitut IARC dragit slutsatsen att processat kött är säkert cancerframkallande, medan rött kött ska klassas som cancerframkallande med mycket hög sannolikhet. Konsumtion av 50 gram processat kött per dag ökar risken för tarmcancer med 18 procent och desto större intag desto högre är cancerrisken, enligt IARC.
Fler än 60 000 svenskar får tyvärr cancer varje år. Totalt är vi över en halv miljon människor i Sverige som någon gång fått en cancerdiagnos. Dessvärre blir vi fler och fler. Men en tredjedel av all cancer kan förebyggas genom hälsosamma levnadsvanor enligt Cancerfonden. Därför behövs det politiska styrmedel för att minska köttkonsumtionen.
I Danmark infördes 2011 en hälsoskatt på 16 danska kronor per kilo mättat fett som höjde priset på kött och mejeriprodukter. Skatten togs tyvärr bort efter kraftiga protester från den danska köttlobbyn men exemplet visar att det är fullt politisk möjligt att införa en köttskatt. Kunde Danmark göra det redan för sju år sedan så kan Sverige rimligen införa en sådan skatt i dag. Men tyvärr lyser den politiska viljan med sin frånvaro.
Regeringen la förra året fram Sveriges nya livsmedelsstrategi som en proposition i riksdagen. Det är oerhört allvarligt att den fokuserar på att öka produktionen av kött och mjölk och inte på att stödja miljövänlig växtbaserad mat. Produktionsmålen gäller fram till 2030 oavsett vem som regerar. Att regeringen vek ner sig för köttlobbyn skadar Sverige. Det är vi som enskilda individer som tvingas betala alla de extrema kostnader som kött- och mjölkproduktion orsakar.
En rapport från Oxford, publicerad i Proceedings of National Academy of Sciences, visar att en global övergång till växtbaserad kost kan spara 700-1000 miljarder dollar per år i minskade sjukvårdskostnader. Dessutom bedöms drygt åtta miljoner människoliv årligen kunna räddas och växthusutsläppen från matsektorn beräknas kunna reduceras med över två tredjedelar.
Därför är det av högsta vikt att livsmedelsstrategin omarbetas så att ett mål om minskad köttkonsumtion inkluderas i enlighet med de förslag som en rad organisationer lagt fram.
Svensk mat- och miljöinformation uppmanar regeringen att sätta ett nationellt mål om en halvering av köttkonsumtionen i Sverige till 2030 och att ta fram en konkret handlingsplan för hur det målet ska nås. Även Djurens Rätt och Världsnaturfonden vill se ett politiskt mål om en halvering av köttkonsumtionen till 2030. Och sju vänsterpartister med Jens Holm i spetsen motionerade nyligen i riksdagen om ett mål om att minska köttkonsumtionen med minst 25 procent till 2025.
Nyckeln till bra matvanor är mer mat från växtriket, lagom mycket och varierat. Med de orden inleds Livsmedelsverkets kostråd i broschyren ”Hitta ditt sätt att äta grönare, lagom mycket och röra på dig”. Politikerna har här ett enormt stort ansvar. De bör genom att införa mål om minskad köttkonsumtion hjälpa konsumenten att växla över till en växtbaserad kost. Det skulle väsentligen minska antalet cancerfall och förbättra folkhälsan och miljön.
Jonas Norberg