Hoppa till innehållet

ETC Bergslagen

Debatt: Hällefors behöver en simhall

"Trycket på tider i simhallar är stort överallt. Det i sin tur gör att skolan inte klarar måluppfyllelsen enligt riksdagens beslut", skriver Susanne Grundström.
"Trycket på tider i simhallar är stort överallt. Det i sin tur gör att skolan inte klarar måluppfyllelsen enligt riksdagens beslut", skriver Susanne Grundström. Bild: Bild: Fredrik Sandberg/TT

ETC Bergslagen

De som inte kan simma får inget betyg i ämnet idrott.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Bergslagen som står för åsikten.

Kommunstyrelsen, KS, i Hällefors har behandlat frågan om att bygga en simhall. Jag var där för att lyssna och höra de olika argumenten för och emot. Frågan ska upp till beslut i kommunfullmäktige i februari och jag såg mitt besök på KS som en del av min förberedelse inför det mötet.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Frågan om simhallar och elevernas simkunnighet är en stor fråga i många kommuner nu, vi är inte ensamma om problemet. På svenska livräddningssällskapets hemsida kan man få många argument som stärker uppfattningen om frågans angelägenhetsgrad. Jag är övertygad om att det är viktigt att bygga en simhall och de ekonomiska kalkylerna som presenterats ger vid handen att vi har möjlighet att klara av den här investeringen nu. Vi klarar att göra det utan att sätta det mot någon annan investering som prioriterats i kommunens beslutade investeringsbudget. 

Två av kommunens idrottslärare var inbjudna till KS för att redogöra för de svårigheter att bedriva simundervisning som finns i dag. De har inte tillgång till simhall varken i vår kommun eller i någon annan. Trycket på tider i simhallar är stort överallt. Det i sin tur gör att skolan inte klarar måluppfyllelsen enligt riksdagens beslut. De som inte kan simma får inget betyg i ämnet idrott. Jag tror att de båda lärarna hade förväntat sig att bli lyssnade på och få förståelse för de svårigheter som finns med att organisera simundervisningen, klara måluppfyllelsen med mera. I stället fick de ta emot en rad förslag som enligt min mening både var oseriösa och osakliga. Förslagen blottade en oförståelse och/eller okunskap om kommunens ansvar att erbjuda en verksamhet som ger alla barn samma möjligheter att nå sina mål i grundskolan. 

Centerns ledamot sa att ”annat var det på min tid, det var mor och far som lärde mig simma, det finns så många sjöar i kommunen som ger möjlighet till det”. ”Jag tycker att vi ska utreda möjligheten att bygga en bollhall i stället”. Hur tänker du nu, Lars-Göran Zetterlund, ska det bli torrsim?

Från Grythyttelistans Emil Gustafsson, fick de till svar att ”det blir billigare att skicka ungarna till en grön semesterö för att lära sig simma”. Det blir inte billigare och det löser inte heller problemet med idrottsämnets lokalbrist i Hällefors.

Från Vänsterns Rita Sörling, fick de som förslag att ”anställ två simlärare på halvtid och skaffa en minibuss så kan de ta med sig barnen till en simhall så de får lära sig simma”. När lärarna återigen förklarade att problemet var att det inte finns någon simhall att åka till som är ledig så blev svaret ”ni får väl hitta en lösning på det”?! 

Efter mitt besök på kommunstyrelsen är jag osäker på huruvida det kommer att bli en simhall eller inte i Hällefors. Det är ju politikens och demokratins spelregler, att man inte alltid får som man vill och det får man acceptera, men då vill man ju ändå få en seriös och saklig debatt i frågan. Då duger det inte att föra en debatt på den nivå som visades upp i kommunstyrelsen. Argumenten för och emot en simhall måste vara sakliga och seriösa.

Ämnen i artikeln