Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Här kommer alternativ till Jureskogs lönesänkarlinje

Bild: Janerik Henriksson/TT

Dagens ETC

Stjärnkrögaren Johan Jureskog är inte ensam. Han låter precis som högeroppositionen. Genom sänkta löner, hårdare arbetsliv och försämrade anställningsvillkor ska fler komma i arbete. Men det håller inte, konstaterar Mattias Vepsä (S).

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

För någon vecka sedan var krögaren Johan Jureskog ute i media och vevade. Han menar att restaurangbranschens akuta personalbrist efter pandemin förklaras av att arbetslösa är ”slöfockar som går hemma”.

Jag minns fortfarande mitt första pass vid pizzabänken. Visserligen hade jag under min praktik lärt mig grunderna och hoppat in och gjort några pizzor. Men jag kommer aldrig glömma hur ont i handlederna jag hade dagen efter det första riktigt långa passet. Jag förstår att många väljer att lämna ett yrke man både kan älska som hata.

Jureskog menar att folk kräver för mycket och att det ställs för höga löneanspråk. Det är en helt horribel uppfattning och man undrar om Jureskog själv minns hur det var att jobba sig fram och upp till den position han har idag.

Mina erfarenheter från restauranglivet är dubbla. Jag gick från pizzabänken till köket, genomförde min gymnasieutbildning och blev kock. Jag jobbade under några år på olika restauranger och minns allt kul med kollegor, höga ambitioner och fin gruppdynamik och det positiva med stressen; det går snabbt och det händer extremt mycket på kort tid. Men jag minns också de extremt långa arbetspassen, den negativa stressen, pressen från kökschefer, den ofta hårda jargongen och lönen, som många gånger endast räddades upp genom bra med dricks.

Jag tror att det som fick mig att definitivt välja en annan bana var att restaurangjobb är svåra att kombinera med rimliga arbetstider och att det tuffa tempot gör det svårt att orka ett helt yrkesliv. För många blir kockyrket eller butiksarbetet inte långsiktigt, det blir ett kort påhugg under tiden man pluggar eller bestämmer sig för vad man ska bli när man blir stor. Att öka statusen för arbetaryrken kommer både ge fler som väljer dessa yrken men kan också stärka upp branscher långsiktigt.

Krögare, inse att om ni ska locka fler måste ni möta dessa personer med en annan attityd än att man är lat om man inte vill jobba varje helg eller solig sommardag.

Idag är jag riksdagsledamot och möter ofta liknande retorik från högeroppositionen. Genom sänkta löner, hårdare arbetsliv och försämrade anställningsvillkor ska fler komma i arbete. Dessutom motsätter sig högern våra förbättringar i sjukförsäkringen som ger timanställda rätt till sjukpenning och dom säger nej till höjningen av a-kassan, som gjorde att alla de som miste sina restaurangjobb under pandemin faktiskt kunde klara sina omkostnader.

Jag tror att vi ska göra tvärtom vad högern, och nu Jureskog, påstår. Här kommer några alternativ till Jureskogs lönesänkarlinje:

Gymnasieskolans hotell- och restaurangutbildning ska ge behörighet till högskolan. Den som arbetat några år ska inte behöva ta höga lån för att kompetensutvecklas eller växla bana. En god utbildning ger dessutom en kompetent yrkeskunnig personal.

Arbetsgivarna måste ta sitt arbetsmiljöansvar och se till så att fler orkar och vill stanna kvar. Goda exempel på bra arbetsmiljö från golvet lockar fler att vilja söka sig till dessa arbeten. Dessutom är en frisk personal viktigt för att nå högt ställda mål.

Schyssta anställningsvillkor och bra löner är en grundförutsättning för att fler ska vilja söka sig till branschen. Fortfarande är det norm för många i restaurang­världen att inte kunna kombinera sitt drömyrke med familj, vänner eller rimlig möjlighet till fritid. Varför skulle det inte gå att jobba mer kreativt med schema­läggning eller andra insatser från arbetsgivarna för att fler ska kunna ta dessa jobb? Och ärligt talat, hur många hyresvärdar accepterar att man inte klarar hyran om dricksen uteblir?

Jag vet att många älskar sitt restaurangjobb, och det finns så mycket kompetens i vårt land. Men ska fler våga söka sig till branschen måste man både kunna leva på sin lön och se att det finns en framtid i det arbetet.

När en av Sveriges främsta kockar väljer att anklaga folk för att vara slöa istället för att ägna sig åt att vara en god förebild underlättar inte det rekryteringen. Och detta är särskilt dumt nu inför sommar­säsongen.