Hoppa till innehållet

EU

Debatt: Grön förmögenhetsskatt krävs för EU:s ultrarika

”De ultrarika samlar på sig mer än de kan spendera medan de undviker skatter; och resten av oss bär största delen av skattebördan samtidigt som vi försöker få vardagen att gå ihop.”

”De ultrarika samlar på sig mer än de kan spendera medan de undviker skatter; och resten av oss bär största delen av skattebördan samtidigt som vi försöker få vardagen att gå ihop.”

Bild: Shutterstock

Dagens ETC

Skatt på lön och konsumtion står för nästan åtta av tio euro i EU-regeringarnas kassor. Detta totala misslyckande med att rättvist beskatta de allra rikaste kostar våra samhällen hundratals miljoner varje timme. Över 300 000 EU-medborgare har redan sagt ja till en grön förmögenhetsskatt i Europa, men fler behöver ta ställning.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Kommentera

En europeisk förmögenhetsskatt är inte bara brådskande, den är rättvis. De ultrarika samlar på sig mer än de kan spendera medan de undviker skatter; och resten av oss bär största delen av skattebördan samtidigt som vi försöker få vardagen att gå ihop. En progressiv förmögenhetsskatt på EU:s multimiljonärer och miljardärer på upp till fem procent skulle kunna generera 286,5 miljarder euro varje år, pengar som kan användas till att bekämpa ojämlikhet och finansiera den gröna omställningen.

Skulle kunna generera 286,5 miljarder euro varje år.

Klyftan mellan Europas superrika och vanliga medborgare ökar för varje år som våra regeringar misslyckas med att rättvist beskatta extrem rikedom. Den rikaste en procenten i Europa äger nästan hälften av all finansiell rikedom på kontinenten. Samtidigt har 99 procent av EU:s befolkning blivit fattigare sedan 2020, och alltför många kämpar med att få pengarna att räcka till hyra, el och mat.

Ovanpå den skenande ojämlikheten och de ökande levnadskostnaderna fortsätter de allra rikaste att elda på klimatkrisen med sina orimligt höga utsläpp. Fattigdom och utsatthet ökar i takt med att medeltemperaturen på jorden höjs, och redan idag betalar de mest utsatta det högsta priset för klimatförändringarna. Så även i Europa, där temperaturen ökar dubbelt så snabbt som det globala genomsnittet, vilket hotar ekosystem och hälsan hos befolkningen på hela kontinenten, med tiotusentals döda på grund av värmen varje år.

Det måste inte vara så här. Men det krävs politiska beslut för att minska ojämlikheten och investera i klimatomställningen och välfärden. Idag står skatter på konsumtion och arbetstagares löner för nästan åtta av tio euro i EU-regeringarnas kassor. Skattesatserna för de rikaste européerna och de största företagen har minskat de senaste årtiondena, medan skatterna på konsumtion och arbete har ökat. 

Varje sekund som regeringar misslyckas med att rättvist beskatta de allra rikaste kostar miljoner för samhället. EU:s regeringar förlorar nästan 380 miljoner kronor i timmen. Oxfam vill se ett mer progressivt skattesystem, där de som har mest bidrar mer till det gemensamma. Och vi är inte ensamma. Enligt Eurobarometer 2022 anser nästan sju av tio européer att det är nödvändigt att beskatta de rika för att stödja de fattiga, oavsett vilket politiskt parti de röstar på. 

Många av världens ledare har också insett att det är dags att beskatta de ultrarika, och tidigare i år enades finansministrarna i G20-länderna om en deklaration om att samarbeta kring detta.

Oxfam stödjer, tillsammans med flera politiker, ekonomer som Thomas Piketty och multimiljonärer som Marlene Engelhorn, ett europeiskt medborgarinitiativ för en europeisk förmögenhetsskatt. Om en miljon skriver under uppmaningen är EU-kommissionen bundna att lägga fram ett förslag om en grön förmögenhetsskatt som antingen är på europeisk nivå eller som varje medlemsstat själva behöver införa.  Nu är det mindre än en månad kvar, och vi behöver ytterligare 7 000 underskrifter i Sverige. Skriv på du med, för ett grönt och rättvist Europa som tar sitt ansvar i klimatkrisen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.