ETC Malmö
Debatt: Grekiska läkare gynnar patienterna i Sverige
ETC Malmö
Mervärdet som uppstår när läkare med olika bakgrund lär sig av varandra är viktigt för att få en hälso- och sjukvård som kan möta patienter som också har olika bakgrund och behov.Det är skribenten och inte ETC Malmö som står för åsikten.
I ETC från den 7 augusti beskrivs hur den ekonomiska krisen i Grekland påverkar rekryteringen av läkare från landet.
Målet med hälso- och sjukvården i Sverige är en god vård på lika villkor för hela befolkningen. För att kunna uppnå detta krävs bland annat en fullgod kompetensförsörjning där Sverige utbildar tillräckligt många läkare för att möta behovet på den inhemska arbetsmarknaden. Samtidigt är arbetsmarknaden i Europa inte längre begränsad av landsgränser. Den fria rörligheten inom Europa ger viktiga möjligheter för arbetstagare att erbjuda sin kompetens och för arbetsgivare att erbjuda karriärmöjligheter över dessa gränser. En rörlighet av arbetskraft över landsgränser är positivt och ger mervärde och ett viktigt utbyte av kunskaper och erfarenheter.
Läkarförsörjningen i Sverige är bra men kan bli bättre. Läkarutbildningarna i Sverige har de senaste åren ökat i antalet platser. Dock tar det minst 12 år innan de nyantagna studenterna blir specialistläkare och i praktiken tar det betydligt längre tid än så med vikariat innan allmäntjänstgöring (AT) och innan specialiseringstjänstgöring (ST). För att få tillgång till fler specialister behöver genomströmshastigheten öka vilket regioner och landsting kan påverka genom att erbjuda fler tjänster för AT och ST. Även om dessa förändringar skulle öka antalet specialister i Sverige och minska landstingens behov av att rekrytera läkare från andra länder är det inte önskvärt att endast svenskutbildade läkare arbetar inom den svenska hälso- och sjukvården. Läkare utbildade i andra länder bidrar med så mycket mer än bara sin arbetskraft. Mervärdet som uppstår när läkare med olika bakgrund lär sig av varandra är viktigt för att få en hälso- och sjukvård som kan möta patienter som också har olika bakgrund och behov.
Läkare har en hög utbildning och är attraktiva på en mängd områden på arbetsmarknaden även utanför hälso- och sjukvården. Många läkare har också intresse av att arbete inom olika verksamheter i olika länder. Detta ställer högre krav på arbetsgivare att kunna göra sig synliga för läkarkåren och visa vad de har för karriärmöjligheter att erbjuda, en process som även skulle kunna bli bättre inom landets gränser.
All rekrytering innebär ett ansvar att erbjuda möjligheter för arbetstagaren att på bästa sätt kunna använda sin kompetens. Detta ansvar är än större när en rekrytering innebär en större livsförändring som en flytt till ett nytt land faktiskt är. Det är viktigt att läkarna som flyttar till Sverige för arbete får ett gott mottagande, en bra introduktion och villkor i paritet med svenska läkare.