ETC Göteborg
Debatt: Göteborg ska fortsätta minska matsvinnet
Dagens ETC
Det vore, kort sagt, oklokt att vi slutar arbeta på ett sätt som gör att vi minskar kommunens kostnader.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Det projekt som nu pågått i två år för att minska matsvinnet i kommunens verksamheter kan man inte kalla något annat än ett framgångsprojekt. På två år har Göteborgs stad lyckats halvera matsvinnet. Det är ett fantastiskt resultat av ett målinriktat arbete och bra utbildning i hur personal i stadens drygt 500 kök ska kunna arbeta smartare och bättre för att minska på matsvinnet. Det är något som vi ska vara stolta över och bygga vidare på.
Som debattören lyfter (6/2) bygger stora delar av projektet på att utbilda personal och arbeta löpande utifrån Göteborgsmodellen för mindre matsvinn. Det är närmare 1 200 medarbetare som har utbildats i hur man ska tillämpa sin nya kunskap i mathantering men även i hur man praktiskt jobbar med modellen ute i köken.
Det här är ett arbete som vi ska fortsätta med och som ska implementeras i det ordinarie arbetet med mathantering på våra förskolor, grundskolor och äldreboenden med mera. Det är i verksamheterna som det praktiska arbetet utförs och där som kunskapen om matsvinnsarbetet ger bäst effekt.
Modellen består av både åtgärder och aktiviteter som exempelvis i hur man mäter och följer upp, menyplanering, portionsberäkning, rapportering av frånvaro och närvaro, inköp, förvaring, tillagning, servering samt hur man tar till vara på rester som slängs.
Personal ute i våra kök har utbildats och har fått till sig ny kunskap på alla dessa områden genom projektet och det är ingen kunskap och arbetsmetoder som upphör med projektet. Vi vill att man implementerar arbetssättet i den ordinarie verksamheten och fortsätter jobba för att minska på matsvinnet ytterligare. Kostnaderna för att minska matsvinnet är långt mycket lägre än det vi vinner på det ekonomiskt och miljömässigt.
Göteborgs stad har vid sidan av projektet även ett måltidsprogram som gäller för alla förskolor, grund- och gymnasieskolor samt särskilda boenden. I detta program beskrivs det ansvar som verksamheterna har om mathantering, planering, utveckling och uppföljning, inköp och andra miljöaspekter. Det är riktlinjer som gäller och ska följas.
Det råder inga delade meningar om att det här är ett mycket framgångsrikt projekt vars resultat och effekter vi ska värna. Erfarenheterna och metoder av satsningen ska tillvaratas och utvecklas. Skiljelinjen handlar i stället om fortsatt minskat matsvinn ska vara en självklar del av verksamheternas ordinarie arbete eller om arbetet ska fortsätta drivas i särskild projektform. Vi är övertygade om att vi långsiktigt får ett bättre resultat om arbetet sker i det ordinarie verksamhetsnära miljöarbetet.
Det vore, kort sagt, oklokt att vi slutar arbeta på ett sätt som gör att vi minskar kommunens kostnader och särskilt oklokt vore det i förhållande till de miljö- och klimatutmaningar som vi har. Det här arbetet ska vara en självklarhet från och med nu och i framtiden.