ETC Uppsala
Debatt: Gör som Uppsala kommun – divestera!
ETC Uppsala
Klimatfrågan är vår tids stora ödesfråga. Om vi inte tar oss an klimatfrågan och minskar våra utsläpp kommer det leda till mer extremt väder, omfattande översvämningar och andra katastrofer som kommer kosta många människors liv. Hela framtiden hänger på vår förmåga att ställa om till ett fossilfritt samhälle.Det är skribenten och inte ETC Uppsala som står för åsikten.
Klimatfrågan är en politisk fråga. Politiker på global, nationell och kommunal nivå måste ta klimatfrågan på största allvar och agera. Det går framåt i klimatpolitiken. I fjol fick världen sitt första globala klimatavtal. Men ännu finns mycket att göra. Sveriges kommuner måste visa att de menar allvar med att hejda klimatförändringar och sluta finansiera miljöförstöringen.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Precis som individer kan kommuner investera sina pengar, i hopp om att dessa ska växa och bli värda mer. De flesta kommuner har regler för vilka företag de får investera sina pengar i. Vanligtvis tillhör exempelvis tobaksbolag de företag som kommuner undviker. Men de flesta stora kommuner har fortfarande miljontals kronor investerade i fossilindustrin, trots att denna står för en stor del av världens totala klimatutsläpp.
I november beslutade Uppsala kommun att divestera, det vill säga avveckla kommunens investeringar i kol, olja och gas. Kommuner är en viktig aktör på den finansiella arenan i Sverige, bland annat eftersom de är stora låntagare och därigenom har en god relation med bankerna. Att kommuner väljer att leta efter och kräva hållbara alternativ sätter press på bankerna att modernisera sitt utbud så att det blir lättare även för företag och -privatpersoner att investera hållbart.
Att investera i fossila bränslen innebär i stället en stor ekonomisk risk. Fossilbolagens aktievärden bygger på tanken att de framöver ska kunna fortsätta utvinna alla sina fossila reserver. Detta trots att världens ledare i Paris tog ställning för att motverka klimatförändringarna och därav också tog ställning för att låta stora delar av de fossila reserverna förbli orörda.
Det talas därför om en koldioxidbubbla. Det kommer förr eller senare visa sig att dessa företag är övervärderade. Det är därför ohållbart för kommuner att investera i fossilindustrin, både ur miljömässig och ekonomisk synpunkt.
Fler svenska kommuner borde divestera ur den smutsiga fossilindustrin. Menar kommunpolitiker allvar med att bekämpa klimatförändringarna måste de, förutom att underlätta för cykling, minska bilberoendet och bygga en miljövänlig stad, också vara beredda att ta bort kommunala investeringar som förvärrar klimatkrisen.
Det är glädjande att Uppsala går före i klimatkampen och blir den hittills största svenska kommunen att divestera. Fler kommuner borde följa efter. Klimathotet är akut. Kommunerna måste ta sitt ansvar.