Opinion
Debatt: Gör sjukförsäkringen tryggare
Dagens ETC
Regeringen måste visa var man står i frågan om utförsäkringar. Det menar Lisbeth Forsberg från Solrosuppropet, som är orolig att regelverket är på väg att bli ännu hårdare.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Regeringen har, med stöd av Vänsterpartiet, genomfört flera förbättringar för dem med sjukersättning (förtidspension). Man har höjt ersättningen, höjt bostadstillägget, tagit bort den bortre tidsgränsen och man kommer nu även att sänka skatten.
Man har tagit små men viktiga steg för en grupp som länge varit eftersatt och därigenom visat att man ser och verkligen tycker att det är en orättvis beskattning och en eftersatt utveckling av ersättningsnivåerna.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Man kämpade högljutt och hårt för att ta bort den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen. Kritiken var hård från högern som menade att nu skulle sjuktalen och sjukfrånvaron öka dramatiskt.
Kanske var det därför regeringen satte ett mål om att sjuktalet skulle vara nio dagar år 2020. Man gav Försäkringskassan uppdraget/målet och kanske tänkte man att det skulle ske genom rehabilitering och stödinsatser, det lät faktiskt så.
Men vad vi istället ser är att folk får sin sjukpenning nekad eller indragen. Just det som en del varnade för.
Det är sjuka som med sin hälsa och ekonomi betalar de minskade siffrorna för sjuktalen genom att återigen drabbas av en sjukförsäkring som inte levererar.
Vi hade enligt OECD redan 2009 de hårdaste reglerna i jämförbara länder i vår sjukförsäkring och det argumentet användes ofta i debatten om utförsäkringarna.
Nu lär vi i jämförelse ha ännu hårdare regelverk. Att Försäkringskassan får i uppdrag att minska sjuktalen kan upplevas som märkligt, den myndighet som ska stå för trygghet och stöd är numera i mångt och mycket endast kontroll och prövning.
Naturligtvis kan Försäkringskassan jobba för lägre siffror genom att arbeta för en friskare befolkning genom olika insatser tillsammans med olika aktörer, inte minst arbetsgivare.
Men att försöka nå det målet om sjuktalet genom att neka sjuka ersättning är helt fel. Förr kom utförsäkringen efter 914 dagar, nu kommer den ofta efter 180 dagar.
I mitten av oktober 2016 meddelade Försäkringskassan att man från första november skulle se varje nytt sjukintyg som en ny ansökan vare sig det var det eller en ansökan om förlängning.
Det drabbade sjuka människor som innan hade fått sjukpenning under utredningen och eventuell komplettering, nu stoppades utbetalningarna retroaktivt. Kritiken har varit hård, väntetiderna för överklagande blev katastrofalt långa.
Regeringen har nu lovat att man återgår till den förra ordningen från och med första januari 2018. Det här är en förbättring eller mera att man återställer efter en försämring.
Just försämringar i sjukförsäkringen är känsligt, mest för de sjuka som drabbas men också för regeringar. Nu har vi en regering som gjort en del riktigt bra saker och som i opposition stod upp för den tryggheten man tycker att sjukförsäkringen ska ge.
Den kritiken höll på att kosta regeringen Reinfeldt makten 2010. Det här är en fråga som är viktigt för medborgarna och nu har valåret smugit igång redan.
Moderaternas nya partiledare Ulf Kristersson är en förespråkare av utförsäkringar, hårdare tillämpning av reglerna i sjukförsäkringen, särskilt för psykiskt sjuka där han förespråkar särskilda regler.
Nu är ett utmärkt tillfälle för regeringen att visa var man står i den här frågan. Vem eller vilka ska bära kostnaden för medborgarnas ohälsa och hur ska den fördelas? Hur vill man förebygga, vårda och rehabilitera? Gör sjukförsäkringen tryggare redan nu. Inte bara för dem som redan är inne i den utan för alla.
Påminner gärna om att medlemmar i nuvarande regering tidigare uttalat sig om att ”sjuka inte blir friskare för att de blir fattigare”.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.