Hoppa till innehållet

Romina Pourmokhtari

Debatt: Gör inte som Romina – behåll din integritet

”Om du är en ung politiker, gör inte som Romina och sälj din själ till populismen”, skriver debattören.

”Om du är en ung politiker, gör inte som Romina och sälj din själ till populismen”, skriver debattören.

Bild: Jessica Gow/TT

Dagens ETC

Romina Pourmokhtari (L) har genom sina politiska val underminerat inte bara sin egen trovärdighet, utan även bidragit till en negativ syn på ungas politiska integritet. Hennes makthunger skickar ett budskap att unga saknar ryggrad och inte tvekar att sälja sina ideal.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Kommentera

Tänk vad skönt det måste vara att släppa all sin etik och moral. Det måste kännas fantastiskt att endast göra det man själv tjänar mest på utan att tänka på konsekvenserna. Trots att vi vet att klimatkrisen redan idag skördar tiotusentals liv varje år världen över genom luftföroreningar, värmeböljor och översvämningar, utformas det en politik i vårt land som ökar snarare än minskar utsläppen. 

Det är på grund av denna politik som ungdomar nu frågar sig om de kommer att få uppleva en framtid där de når pensionsåldern. 

De principer som drev Romina Pourmokhtari en gång i tiden har nu bytts ut mot makthunger, hög lön och populism. Jag tycker givetvis att det är viktigt att unga vuxna blir representerade i politiken. Många unga vill även delta i den offentliga debatten och drömmer om ett politiskt engagemang. Romina Pourmokhtari har därför varit en förebild för de unga och har visat att det faktiskt går. Men hennes karriär har gått från att vara en förebild till att bli en varning. De som tidigare trodde på stjärnskottet Romina har nu blivit långa i ansiktet av hennes populistiska åsikter. 

Hennes taktik, i form av opportunism, är framgångsrik. Men till vilket pris?

Detta faller inte heller i god jord hos de vuxna politiker som nu ser vad som händer när man sätter en oerfaren, ung karriärpolitiker vid makten. De har nu sett vad som händer när unga får bestämma. De säljer sin själ. 

Romina har blivit ett exempel på hur lätt det är att falla för populismens krav. Hennes taktik, i form av opportunism, är framgångsrik. Men till vilket pris?

Vid valet 2014 var 33 riksdagsledamöter i åldern 24-29 år, vilket motsvarade cirka nio procent av riksdagen. Idag har denna andel minskat drastiskt till ynka två procent. Det är alltså endast åtta ledamöter i Sveriges riksdag som är unga vuxna. 

Vi lever i en tid då ungas intresse för politik sjunker och tilltron för demokratin vacklar. En undersökning av SVT visade att endast 38 procent av unga mellan 15 och 24 var intresserade av samhällsfrågor, jämfört med 50 procent 2018. Det är därför viktigare än någonsin att säkerställa ungas representation i riksdagen. 

Så om du är en ung politiker, gör inte som Romina och sälj din själ till populismen. Det behövs fler unga som engagerar sig politiskt och som står fast vid sina ideal. Inte fler som Sveriges klimatminister. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.