Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Gigantisk bonusbudget om skattflykten stoppas

Ulf Bjereld.
Ulf Bjereld. Bild: Bild: Göteborgs universitet

Dagens ETC

Om vi lyckades strypa skattesmitningen skulle vi förstärka våra gemensamma finanser med 184 miljarder över en mandatperiod. Det är pengar som borde användas till att förstärka Sverige, socialt och ekologiskt, skriver socialdemokraten Ulf Bjereld.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Vi vet idag att Sverige liksom övriga länder i Europa förlorar hundratals miljarder genom skatteflykt. I Sverige berikar sig företag och privatpersoner orättfärdigt på 46 miljarder kronor från vår gemensamma ekonomi varje år, enligt beräkningar från Skatteverket.

Det är en mycket stor årlig utgift i statskassan, utan att vi som betalar får någonting tillbaka. Om vi lyckades strypa skattesmitningen skulle vi förstärka våra gemensamma finanser med 184 miljarder över en mandatperiod. Det är pengar som borde användas till att förstärka Sverige, socialt och ekologiskt, för att möta samtidens och framtidens utmaningar.

Förra veckan presenterade vi i Tro och solidaritet vår ”bonusbudget” för 2019–2023. Det är en budget som skisserar våra visioner för framtidens Sverige.

Om vi fick bukt med skatteflykten skulle vi den närmaste mandatperioden ha råd med att:

• Återställa Östersjön till ett friskt och fiskrikt innanhav igen
• Dramatiskt sänka kostnaden för att resa kollektivt i alla de tre storstadsregionerna
• Bli världsledande i forskningen om matproduktion och avfallshantering
• Förbättra fritidsgårdarna i de mest utsatta områdena, och ge dem mer kompetens för flera viktiga uppdrag som samhällets kontaktyta mot unga
• Ge boende åt alla utsatta EU-medborgare som tigger
• Ge garanterade sommarjobb med sex timmars arbetsdag, två månader om året åt alla unga som läser i gymnasiet samt sista året på högstadiet
• Reformera SFI och göra undervisningen mer praktisk, individ­anpassad och orienterad mot att skapa nya sammanhang i Sverige
• Göra familjeåterförening till norm i asylprocessen
• Förbättra polisens arbete mot prostitution och trafficking
• Göra det billigare att leva i glesbygd och samtidigt arbeta i tätort
• Utöka subventionerna av solpaneler
• Och mycket, mycket mer.

Det är en bonusbudget som bottnar i vår socialdemokratiska övertygelse om att helheten blir rikare för varje människa som får verktyg att lyfta sig in i gemenskapen. Samtidigt står Sverige på randen till en nödvändig grön nyindustrialisering, och det är dags att börja satsa resurser på att underlätta den förändring som vi alla vet måste komma.

Inte minst vill vi visa att kloka satsningar på miljön utgör ett fundament för en kraftfull ekonomi. Genom en stor satsning på att syresätta Östersjöns döda bottnar kan vi på sikt se inte bara kraftigt förbättrad livskvalitet längs vår östkust, utan också bland annat ett förnyat torskbestånd, med stora gynnsamma effekter för svenskt fiske. Allt budgeterat, krona för krona som det heter, med skattesmitarnas pengar.

Internationellt vill vi med Margot Wallström (S) fortsätta att formulera en utrikes- och biståndspolitik som är en integrerad och proaktiv del av den svenska säkerhetspolitiken. Genom att bygga fred i utlandet vill vi bidra till att försvarsanslagen på sikt kan minska, till följd av ett alltmer avspänt världsläge och en minskad hotbild mot Sverige och våra nordiska och baltiska grannar. Så kan vi spara in pengar på militärt försvar och få utdelning på våra fredssatsningar, i form av en tryggare omvärld, internationell goodwill och stabilitet hos handelspartners runtom i världen.

Men frågan om skattesmitandet är större än bara en uppräkning av vad vi hade kunnat få i stället för pengarna. Det är också en fråga om grundläggande värderingar. Ett samhälle mår inte bra av att se gemensam egendom hamna i privata fickor. Sådan ekonomisk parasitism undergräver förtroendet för den grundläggande solidariteten, att alla är med och bidrar och att alla också ska få det de har rätt till. Att motverka den ekonomiska brottsligheten är därför ett självändamål i ett samhälle som bygger på solidaritet.