Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Ge ungdomarna en chans att bygga ett framtida Sverige

Ahmad Rahimi och Emelie Lie
Ahmad Rahimi och Emelie Lie

Dagens ETC

Sverige står inför stora arbetskraftsbehov – samtidigt som man utvisar ensamkommande flyktingar som bara om några år är färdigutbildade och redo att ge sig ut på arbetsmarknaden. Varför investera i ungdomarna för att sedan kasta ut dem, undrar debattörerna Ahmad Rahimi, ensamkommande flykting samt Raoul Wallenberg-pristagare och beteendevetaren Emelie Lie.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

2015 kom ungefär 25 400 barn och unga ensamma till Sverige.

Här togs de emot med öppna armar. Hela samhället engagerade sig, tillsammans med politiker, för att hjälpa till med integrationen. Sveriges politiker valde att satsa pengar på flyktingar och de flesta flyktingar har valt att satsa på Sverige genom att kämpa med sin skolgång för att kunna komma in på gymnasiet och sedan för att komma ut i arbetslivet.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

I dag haglar avslagen över de asylsökande ungdomarna och ungdomarna mår allt sämre. Några tvingas gömma sig och/eller hamnar i drogmissbruk, prostitution eller kriminalitet. Det är inte ungdomarna som skapat dessa problem, det är politikerna genom sitt kortsiktiga tänkande efter flyktingvågen 2015.

Nu är det år 2017. Vi har brist på arbetskraft inom flera yrkesgrupper i samhället. Men våra politiker är tyvärr fullt upptagna med att kritisera varandras partier och att vinna så många röster som möjligt till valet 2018, istället för att tillsammans sätta sig ned och diskutera Sveriges samhällsproblem och vad Sverige kan göra för att få en bättre framtid.

De flesta av de ensamkommande ungdomar som kom till Sverige för att söka asyl vill inget hellre än att få bo här och studera, jobba och bygga samhället tillsammans med oss svenskar. Här står flera tusen ungdomar som på rekordtid lärt sig vårt språk och som om bara ett par år är färdigutbildade från gymnasiet och kan börja arbeta eller fortsätta studera på universitet.

I Opinion live på SVT talar Hanif Bali om att asylsökande kostat Sverige pengar. En svensk ungdom får bidrag i cirka 20 år och kan som oftast bo hemma hos sina föräldrar tills de slutat gymnasiet. Ensamkommande ungdomar får hjälp av socialen tills de är 21 år, om de får uppehållstillstånd. Efter det så får de klara sig helt själva. Många ensamkommande kom till Sverige när de var 16–17 år, alltså får de hjälp från socialen i cirka fem år totalt. Sedan ska de jobba tills de är 65 år och går i pension. De ska alltså börja betala tillbaka pengar till samhället. Vi har redan gjort stora investeringar i de här ungdomarna. Varför väljer vi då att betala så mycket pengar och lägga så mycket resurser på att kasta ut dem?

Moderaterna kom med ett förslag om att låta asylsökande få arbetstillstånd under sin asylprocess. Asylsökande vill inget hellre än att jobba och därmed betala skatt, men om de inte kan bevisa sin identitet får de inte det och tvingas leva på bidrag under asylprocessen; i över två års tid. Under den tiden får de pengar från Migrationsverket; en summa som är lägre än vad svenska ungdomar får från CSN.

Om vi skulle ge dessa ungdomar en chans att stanna här så har vi ny arbetskraft om ett till fyra år. Varför ska vi ta in dyr arbetskraft från andra europeiska länder när vi redan lagt så mycket pengar på ungdomar som kom hit för att bygga ett framtida Sverige här med oss?

När ska politikerna vara ett föredöme och förebilder för folket? Om inte ni kan komma överens hur ska ni då tänka att ert folk ska göra det? Det är ni som ska vara svenska folkets förebilder. Det är ert uppdrag att långsiktigt, tillsammans med folket, bygga landet. Men just nu så gör ni inte det.

Just nu splittrar politikerna samhället och människorna istället för att samarbeta, titta på problemen i samhället och att tillsammans hitta lösningar på de problem som vi har.

#Låtungdomarnafåstanna

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.