Hoppa till innehållet

ETC Sundsvall

Debatt: Ge unga möjligheten till eget boende

ETC Sundsvall

LO:s Peter Nylander slår larm om bostadsbristen. Nu måste det till krafttag för att ökanyproduktionen av hyresrätter och boenden där hyran ligger på en rimlig nivå, anser han.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Sundsvall som står för åsikten.

Alla ungdomar som tar klivet in i vuxenvärlden vill skapa sina egna liv, de har drömmar och förväntningar.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Ett bra jobb, kanske möjligheten att få resa och se sig om i världen, att kunna flytta hemifrån och skaffa ett eget boende. Tyvärr så stannar allt detta vid en dröm för många yngre idag. Arbetslivet bjuder ofta på tillfälliga och otrygga anställningar. Och även om man skulle ha turen att få en fast inkomst så är det långt ifrån säkert att man kan hitta ett eget boende. 

Verkligheten är att tre av fyra av landets kommuner har en bostadsbrist för ungdomar. Ibland så är situationen så dålig att man tvingas tacka nej till jobb på grund av att man inte kan ordna en lämplig bostad där arbetstillfällena finns. 

Vad är då orsakerna till denna bostadsbrist? Det finns främst två viktiga frågor som måste lyftas fram. För det första så byggs det alldeles för lite nya bostäder idag. För att få en bild av bostadsbyggandet så kan man göra några historiska jämförelser. Under början av 1970-talet så påbörjades byggandet av över 100 000 bostäder varje år i Sverige. De senaste 20 åren (med undantag av 2006) har bostadsproduktionen inte överstigit 30 000 nya bostäder per år. 

Det andra skälet till att ungdomar har svårt att skaffa sin egen bostad är priset på boendet och höga hyror. Av det lilla som byggs idag så produceras främst bostadsrätter. Dessa har målgruppen bland personer som har sålt sina villor och kan betala bra för en nybyggd bostad med hög standard och ett attraktivt läge. Även priset på befintliga bostadsrätter har ökat med 50 procent under perioden 2005-2012. Dessa bostäder är med andra ord inte särskilt tillgängliga för våra ungdomar. På många håll i landet så har dessutom allmännyttans hyreslägenheter omvandlats till bostadsrätter med höjda hyror och krav på kapitalinsatser som följd. 

Alla dessa faktorer har tillsammans skapat en situation där det saknas bostäder för unga och andra grupper med lägre inkomster.  

Med anledning av detta så uppmanar vi till ett stort krafttag när det gäller att öka nyproduktionen av bostäder. Också när det handlar om hyresrätter och boenden där hyran ligger på en nivå som ungdomar kan klara av. Även om byggandet har ökat under de senaste åren så är det långt ifrån det faktiska behov som finns. Boverkets aktuella byggbehovsanalys från oktober 2015 indikerade att det behöver färdigställas fler än 75 000 bostäder årligen under åren 2015-2020. Under överskådlig tid kommer inte bostadsbyggandet att nå de nivåer som behövs för att svara mot befolkningsökningen. 

Med andra ord. Nu är det dags att sätta spaden i marken och börja bygga bort bostadsbristen i landet!

Källor: SCB, SCB Fastighetsprisindex, Boverkets rapport ”Kommuner med underskott på bostäder ökar kraftigt – bostadsbyggandet förväntas öka, LO:s rapport ”Stora skulder och höga bostadspriser” Fem reform-förslag av Torbjörn Hållö.

Ämnen i artikeln