Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Ge oss hoppet tillbaka, Stefan Löfven!

”Både Löfven och Reinfeldt står, i dokumentären Politiker utan mål som sändes i SVT den 24 april, handfallna inför frågor om långsiktiga visioner”, skriver debattörerna.
”Både Löfven och Reinfeldt står, i dokumentären Politiker utan mål som sändes i SVT den 24 april, handfallna inför frågor om långsiktiga visioner”, skriver debattörerna. Bild: Bild: Robin Haldert/TT

Dagens ETC

Ledarna för de två största svenska partierna står i dag handfallna inför frågor om långsiktiga visioner – något som spelar de högerextrema krafterna i händerna. Nu är det hög tid att på riktigt diskutera ett modernt socialistiskt alternativ till kapitalismen, skriver flera debattörer.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Ledarna för de två största svenska partierna står i dag handfallna inför frågor om långsiktiga visioner – något som spelar de högerextrema krafterna i händerna. Nu är det hög tid att på riktigt diskutera ett modernt socialistiskt alternativ till kapitalismen, skriver flera debattörer.

Vi är gräsrötter i Social­demokraterna, Vänsterpartiet och facket som i valrörelsen vill lyfta fram behovet av ett konkret socialistiskt alternativ. Både Löfven och Reinfeldt står, i dokumentären Politiker utan mål som sändes i SVT den 24 april, handfallna inför frågor om långsiktiga visioner. Skillnaden mellan dåtidens politiska program fyllda med reformer som en efter en bockades av och nutidens visionslöshet är slående. Trots att BNP växer och teknologin utvecklas snabbt är det inte framtidshopp som gäller i politiken utan framtida ”utmaningar” som kräver uppoffringar.

Vi menar att det är viktigt se att denna visionslöshet påverkar förutsättningarna för högern respektive vänstern på totalt motsatta sätt. Ekonomihistorikern Jenny Andersson kopplar i SVT-dokumentären det politiska skiftet bort från visionerna till hur Sovjetunionens kollaps och murens fall 1989 gjorde ordet utopi till ett negativt laddat ord. Social­demokratin var visserligen en svuren fiende till kommunismen, men visionen om ett framtida socialistiskt samhälle var samtidigt en central del av dess identitet. Parallellt med krisen för planekonomin i öst växte också problemen i de skandinaviska välfärdssystemen. Krisen för systemen har inte lett till någon bred utvärdering om vad som felade. I stället har hela tanken på att ersätta kapitalismen med något annat avfärdats.

I Politiker utan mål säger Reinfeldt nöjt att han inte vill sätta politiska mål utan lämna över ansvaret till människor att sätta sina egna mål. Kapitalismen ses som historiens slutstation och de möjligheter som kommer av tillväxt och teknikutveckling gynnar till stor del den rikaste 1 procenten av befolkningen, på bekostnad av klimatet och oss andra. Under de senaste 25 åren har löneskillnaderna ökat markant, arbetslösheten har legat på en permanent hög nivå, tempot har höjts på arbetet och välfärden har försämrats. I många andra västländer är den sociala situationen betydligt värre, för att inte tala om hur det är i fattigare länder. Väljarna vänder sig till partier till vänster för att få en politik som utgår från människors behov, istället för kapitalets. Men när dessa partier i regeringsställning står handfallna inför denna generella samhällsutveckling skapas en uppgivenhet som spelar högern i händerna. Vänstern är dömd till kräftgång så länge den inte konkretiserar ett alternativ. I stället växer extremhögern runt om i Europa.

Krisen för de gamla socialistiska alternativen bär dock det positiva med sig att de öppnar upp för en friare diskussion i dag. I arbetarrörelsens maktutövning har ett stort mått av lojalitet mot ledningen avkrävts och den kritiska diskussionen somnade till stora delar in långt innan 1989. I dag växer idéer om folklig makt och socialism fram i sociala rörelser i länder som Grekland, Spanien, Venezuela och Sydafrika. I Vänsterpartiet i Sverige har processen för att konkretisera en socialism för 2000-talet startat.

Genom det initiativ som vi kallar Socialistiska Nätverket vill vi som undertecknar denna artikel tillsammans i olika delar av arbetarrörelsen fördjupa diskussionen om ett modernt socialistiskt alternativ och sprida diskussionen till fler. Vi menar inte att vi själva har alla svaren – vi vill bjuda in människor med olika erfarenheter och ta tillvara samhällskritiken i andra rörelser som miljörörelsen och kvinnorörelsen – men vi är övertygade om att diskussionen om ett socialt och ekologiskt hållbart system behövs i dag.

Egil Karlow

Medlem i Socialdemokraterna, Huddinge

Erik Andersson

Initiativtagare till motionen ”Socialism för 2000-talet” som antogs av Vänsterpartiets kongress 2012

Lena Ericson Höijer

Förtroendevald i Kommunal och Socialdemokraterna Stockholm

Håkan Siljehag

Medförfattare till böckerna Hopskrivet och Hopsnackat

Jonas Ryberg

Förtroendevald i Socialdemokraterna Gävle

Henrik Wolgast

Förtroendevald Vänsterpartiet Borlänge

Martin Lööf

Medlem i Vänsterpartiet Huddinge

Peter Stolpe

Förtroendevald fackförbundet Vision